У нас, както вече знаете,баниците са на почит,а тази е един много вкусен вариант.
Основната разлика с класическата баница е,че вместо сирене се слага сол в плънката.
Преди да изпробвам тази рецепта,честно казано,не ми беше хрумвало да направя такава замяна.
Основната разлика с класическата баница е,че вместо сирене се слага сол в плънката.
Преди да изпробвам тази рецепта,честно казано,не ми беше хрумвало да направя такава замяна.
Продукти:
1 пакет фини кори за баница от 400 гр.
1 кофичка от 400 гр. кисело мляко
4 яйца
1,5 ч.л. сол
1/2 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата,към тях добавете солта и млякото,предварително разбъркано с бакпулвера.
Може да поръсете и малко шарена сол за аромат.
Намажете дъното и стените на тава с разтопено масло или я застелете с хартия за печене.
Първоначално и аз надиплях корите на ветрилце,както описва Цецето,подреждах ги в тавата и после ги заливах с плънката и маслото.
Но така много ми се смачкваха корите отгоре и баницата не ставаше бухнала.
Но така много ми се смачкваха корите отгоре и баницата не ставаше бухнала.
Затова реших върху всяка кора да поръся тук-там 2-3 с.л. яйчена смес и така да набирам на хармоника/ветрило.Подредих всички ветрила плътно едно до друго.Накрая равномерно полях баницата с остатъка от млечната смес и поръсих с разтопеното масло.Пече се в загрята на 180 гр. фурна.Може да се наложи да покриете с алуминиево фолио,за да не прегори отгоре .