28 януари 2012 г.

добруджанска кавърма







За рецептата за тази чудесна баница благодаря на Цецето!

У нас, както вече знаете,баниците са на почит,а тази е един много вкусен вариант.

Основната разлика с класическата баница е,че вместо сирене се слага сол в плънката.
Преди да изпробвам тази рецепта,честно казано,не ми беше хрумвало да направя такава замяна.
Вече съм я правила няколко пъти и мога да кажа,че вкуса никак не страда от липсата на сирене :)) !







Продукти:

1 пакет фини кори за баница от 400 гр.
1 кофичка от 400 гр. кисело мляко
4 яйца
1,5 ч.л. сол
1/2 пакетче бакпулвер
80 гр. разтопено краве масло



този път малко съм я препекла отдолу,ама не беше фатално :)


Начин на приготвяне:


Разбийте яйцата,към тях добавете солта и млякото,предварително разбъркано с бакпулвера.
Може да поръсете и малко шарена сол за аромат.

Намажете дъното и стените на тава с разтопено масло или я застелете с хартия за печене.
Първоначално и аз надиплях корите на ветрилце,както описва Цецето,подреждах ги в тавата и после ги заливах  с плънката и маслото.
Но така много ми се смачкваха корите отгоре  и баницата не ставаше бухнала.
Затова реших върху всяка кора да поръся тук-там 2-3 с.л. яйчена смес и така да набирам на хармоника/ветрило.Подредих всички ветрила плътно едно до друго.Накрая равномерно полях  баницата с остатъка от млечната смес и поръсих с разтопеното масло.Пече се в загрята на 180 гр. фурна.Може да се наложи да покриете с алуминиево фолио,за да не прегори отгоре .








26 януари 2012 г.

кулинарните занимания на младша Еликсир

Както анонсирах в предната публикация,отдавна се каня да направя една отделна,в която да събирам снимките от приготвеното от госпожицата!
Сега,напоследък,не е толкова активна,но през ваканциите,когато е сама често се занимава в кухнята,готви си,че и снима.
Хубавото в случая е,че не се налага да давам напътствия,защото тя просто влиза тук или при колегите-блогъри,преглежда продуктите в кухнята и се справя.
Научи се и да си прибира всичко на място и измива онова,което не слагам в миялната / някои съдове с незалепващи покрития /,та и в това отношение нямам повод за оплакване.
Не на последно място готвим по различно време,което отлично ме устройва,предвид,че сама в кухнята съм си най-добре. :)
Сега ще започна с онова,което е вече направено, но ще продължа да слагам тук и следващи нейни изяви,стига да има такива. :)


                 Начало на увлеченията й беше този тарт по рецепта на Вероника




пържени картофи със сос от кисело мляко и лютеница


 картофено пюре с кисели краставички,сирене и флорентинер



 запечена паста със сос, сирене и кашкавал


пюре от картофи и броколи


шоколадова бисквитена торта


още една с бисквити и бишкоти


и още една :)



едно подготвено гювече,снимано преди дом. сос и кашкавала


доматена манджичка с чушки,лук,сирене и маслини


 пак шоколадова бисквитена торта


зеленчукова супа - беше наистина мнооого вкусна



тортичка с изпечен от нея шоколадов блат,крем ванилия и сладко от боровинки


тиквички на плоча с доматено-лучен сос и сирене


и във вариант  Милфьой :)


 чушки бюрек на фурна,но по рецепта на Вероника


закуска за татко


любимите й рулца



добруджанките със сусам и маслини







пак добруджанките с маслини и сусам,но и намазани с жълтък







палачинка с бита сметана и мед



горещ бял шоколад с бита сметана и канела



шоколадови мъфини с лешници


паста с нейн си измислен сос

доматен сос,карамелизиран лук,печени чушки,натрошено сирене,слайсове топено сирене и настърган кашкавал отгоре

пърленки със сирене,кашкавал,мак,сусам и чубрица

какаови мъфини с банани

какаови мъфини с банани

много сочни какаови мъфини с банани  по тази рецепта


отново шоколадовите мъфини с банани


кокосови палачинки с шоколад и банан

24 януари 2012 г.

зеленчукова супа застроена с крема сирене





Напоследък за по-богат вкус добавям към застройката от кисело мляко и яйце и сирене-крема.
Вкусно става и дава плътност на супата,опитайте!





Продукти:

3 картофа
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. микс от замразени зеленчуци-морков,грах,червена чушка и др.
1 к.ч. ориз
1 кълбенце фиде
зехтин,сол,къри,щипка куркума,черен пипер,магданоз

за застройване:

1 яйце
1/3 пакетче сирене крема
1/3 кофичка кисело мляко 






Приготвяне:

Загрейте зехтина и задушете в него чесъна и лука.
Когато омекнат налейте гореща вода или домашен бульон.
Сложете кубчетата картофи,зеленчуците,фидето и ориза.
Посолете и оставете супата да къкри на умерен огън.
Накрая подправете с подправки по ваш вкус.Така те ще запазят аромата си по-добре,отколкото ако сте варили супата с тях.
В купа хомогенизирайте съставките за застройката.
Оттеглете тенджерата от котлона,оставете я да отдъхне минута,две.
Бъркайте непрестанно застройката и наливайте в нея с черпак на тънка струя  от горещата супа,докато я темперирате.Когато това стане върнете застройката в супата,като тогава бъркате нея.







няма начин да не похваля младша Еликсир за тези чудесни Добруджанки,направени и снимани от нея ,докато мен ме няма у дома.
Че и маслинки им сложила,и сусам поръсила....е,не е ли за похвала :) .
Бях ви споменала при рецептата за супа Ризи бизи,че си ги прави сама,та сега потвърждавам нагледно.
Напоследък се каня да й отделя една публикация,в която да събирам всичките й творчества ,заслужила е все пак и тя.








22 януари 2012 г.

кекс с моркови / Karottenkuchen






Рецептата за този кекс е всеизвестна,но аз я видях за първи път  поместена в една от двете кулинарни книги,които спечелих от играта на Таня.












Продукти:

за кекса:
4 яйца
2/3 ч.ч. кафява захар
100 мл. олио
1,5 ч.ч. + 2 с.л. брашно
200 гр. ситно настъргани моркови
1 бакпулвер
1 ванилия
2 к.л. канела
щипка смляно индийско орехче
кората + сока на 1 портокал
1 к.ч. едро нарязани орехи
50-100 гр. стафиди

за глазурата:
1 п. от 125 гр. крема сирене
300 мл. заквасена сметана
1 ванилия
1/2 бурканче конфитюр от праскови







Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците в две отделни купи.
Към жълтъците добавете захарта,разбийте.Следва олиото-отново разбъркайте с шпатула,докато се поеме мазнината.
Добавете 1,5 ч.ч. от пресятото брашно,бакпулвера,ванилията,канелата,инд. орехче,кората и сока от портокала и пак хомогенизирайте.Следват настърганите моркови.Пак разбърквате.
Разбивате белтъците на сняг и ги добавяте към сместа,като разбърквате с шпатулата с леки движения,за да не спаднат белтъците.Ако сместа ви се вижда по-рядка от нормално кексово тесто,а и в зависимост от големината на яйцата и сока от портокала,добавете постепенно още няколко лъжици брашно,на мен ми бяха нужни още 2.
Накрая добавете орехите и стафидите,разбъркайте леко.
Изсипете сместа в  тавичка с откопчаващо дъно или друга кексова форма,предварително напръскана със спрей за печене или намаслена и набрашнена.
Сложете да се пече в загрята фурна на 160 гр. до суха клечка.
За глазурата смесете крема сиренето,сметаната,ванилията и сладкото,разбъркайте с шпатула,не ви е нужен миксер.
Когато кексът е изпечен го освободете от формата и оставете да се охлади,след което нанесете крем отгоре и отстрани .











Тай като приятелството е най-ценното,което може да ви донесе воденето на блог,ще ви покажа едни солени мъфини,накипрени на коледния ми подарък от  Мина!Страхотен е и много му се радвам! :)
Мина,благодаря ти от сърце!