31 март 2012 г.

козунак с кисело мляко и какаова плънка






След варианта с вишневото сладко идва ред на козуначето с какаова плънка.



Продукти за тестото:

30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
180 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
настъргана кора от портокал или 1 есенция портокал
настъргана кора от лимон  или 1 есенция лимон
1 капсула есенция ванилия



* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важно е да имате меко,но нелепнещо тесто.








 за какаовата плънка :

4 с.л. сладко
100 гр. лешници + 100 гр. орехи - смлени
8 с.л. захар
2 с.л. какао
2 ч.л. ром
40 гр. разтопено масло

Блендирайте орехите и лешниците,добавете останалите продукти и пуснете още няколко завъртания на блендера да се хомогенизират.Ако сместа е гъста и трудно се разнася добавете мъничко прясно мляко.








Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете ванилията,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и  пуснете машината да меси.
Добавяйте постепенно от брашното ,докато спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е прекалено меко.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на намаслена повърхност.
От това тесто може да направите 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .







Разделете го на 4 части.
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,намажете плънка,навийте и осучете.Сплетете всеки три фитила на плитка и внимателно я пренесете в тавичката.
Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор,второ ниво, до суха клечка.
Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Когато са готови изчакайте не повече от 5 мин. и ги извадете от формите да изстиват на решетка,защото ще се спарят,ако ги оставите да изстиват в тавичките,в които сте ги пекли.










29 март 2012 г.

козунак с кисело мляко, с плънка от вишнево сладко,ядки и сушени плодове









Още миналата година след този козунак,в който комбинирах прясно и кисело мляко, се канех да пробвам козунак само с кисело мляко .
Ето тези миньонки на Ели ми дадоха допълнителна доза вдъхновение. :)
От тестото направих три различни вида,днес ще ви покажа козунака с вишнево сладко,ядки и сушени плодове.Освен него имаше още и такъв с какаова плънка,както и козуначени мъфини.











Продукти:

30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
180 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
настъргана кора от портокал
настъргана кора от лимон 
1 капсула есенция ванилия


* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важното е да имате меко,но нелепнещо тесто.


за плънката :
натрошени лешници или орехи
стафиди,сушени смокини и боровинки,накиснати в ром
сладко от вишни

за намазване на формите - спрей за печене или ги покрийте с пекарска хартия






Приготвяне:

Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете ванилията,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и  пуснете машината да меси,аз правя това на бързата програма-тя подгрява през това време,затова и всички продукти са ми студени,направо от хладилника.
Добавяйте постепенно от брашното /пресявам го с чаша -сито директно над контейнера / ,докато спре да маже под бъркалките.Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши и втория път,изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Може след първото месене да пуснете за второто направо програма тесто и да си я оставите до края и да ви втаса тестото.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на леко намаслена повърхност /не да плува в олио,защото ще отпуснете тестото прекалено/.







От това тесто може да направите 3 такива козунака,размер на тавичката 26/11 см.
Разделете го на 3 части.
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,няма нужда да точите с точилка,тестото е много еластично и се разпъва много лесно само с пръсти.
Сложете плънка,навийте и осучете фитила.









Сплетете всеки три фитила на плитка и внимателно я пренесете в тавичката.Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор,второ ниво, до суха клечка.
Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Когато са готови изчакайте не повече от 5 мин. и ги извадете от формите да изстиват на решетка,защото ще се спарят,ако ги оставите да изстиват в тавичките,в които сте ги пекли.







От вишневото сладко,с което бях толкова щедра,та чак ми се развали плетката и то излезе от фитилите още при сплитането,козунака стана много сочен и влажен,но аз харесвам в козунака да има повече пълнеж :)) .
Въпреки това не е клисав,изпече се много добре.









У дома настроението е предпразнично не само заради козунаците,а и благодарение на подаръците,които получих вчера и днес.
Аз съм безкрайно щастлива от факта,че тук покрай това мое хоби намерих толкова стойностни приятели,които ме радват с невероятно мили жестове на внимание.
Вчера получих подаръка от Мариянка по повод на тази игра и той вече е украсил дома ни!
Венецът е точно това, от което имах нужда в момента - от празнична великденска украса.Мнооого е красив,нали?!






А днес се срещнах с Тони,за да й предам Кулинарната енциклопедия,а тя на свой ред ми поднесе пълна кутия с прелестно ухаещи бисквитки и козуначета,направени и украсени толкова фино!







Фантастично красиви са и ми беше много жал да ги дегустираме,но пък красотата им е съизмерима  с вкуса -страхотен!
И понеже подобен вид украси нито умея,нито знам как се правят,нито съм опитвала,мога да кажа,че страшно много се зарадвах и на този подарък!
Тони,докладвам ти както обещах,че са много вкусни,ухаят много интензивно,което абсолютно много обичам,а багрите им са...направо нямам думи,прелест!







******************************************************************

Козунаци с кисело мляко 2013 г. 



26 март 2012 г.

фокача с тиквички,котидж и моцарела





За тази фокача идеята е на Лулу!
И то каква идея...колкото семпла,толкова вкусна,а публикацията й е очарователна,не я пропускайте,ако все още не сте я видели!Заслужава си!








В момента,когато реших да я направя,а то беше много скоро след като Руми я показа,нямах време да замесвам и втасвам тесто,затова прибегнах до готово такова.
Пък и тъкмо бях размразила едно на Фамилия за пици ,за проба да видя става ли за нещо...не бих казала.
Затова вие си замесете така както е дала в рецептата Руми,
или пък си направете някакво ваше любимо тесто.

Като имате вече втасало и разточено на кора тесто ви трябват още :

2-3 с.л. песто Дженовезе
1 тиквичка,нарязана на много тънки шайби
сирене Котидж или Рикота,а може и краве сирене
1-2 топки моцарела  или настърган кашкавал
малко магданоз



 


Приготвяне:

Намажете тестото с пестото.
Подредете шайбите тиквички,леко ги посолете,отгоре разпределете сиренето Котидж и поръсете с магданоз.








Печете в загрята на 180 гр. фурна .
Накрая подредете резените моцарела върху фокачата,изключете фурната и върнете тавичката в нея да се разтопи моцарелата ,докато е още гореща фурната.







При мен размера повече отива към пица XXL ,но.... глад мори ......  :)) .
Поднесена с млечен дип с кисели краставички беше идеалната вечеря!
И втори дубъл имаше...той пък изобщо не стигна до снимка.






Ще завърша с още една вечеря в стил Италия ,с топ-рецептата на нашето семейство,защото когато говорим за паста у нас харесваме всякаква,но тази е неизменно най-любимата ни - паста с тиквички и песто Дженовезе

В случая даже съм употребила два различни вида паста,но и така си беше супер!

Зеленчуците са тиквички,гъби,зелен боб,прясна зелена чушка.








24 март 2012 г.

И победителят е...... :))

Мисля,че е време да се разбере при кого ще отиде Кулинарната енциклопедия,затова няма да ви държа повече в очакване и ще пристъпя към избора,а той е :


List Randomizer

There were 32 items in your list. Here they are in random order:
  1. Tony
  2. Емилия Таракчиева
  3. Леви
  4. gogolina
  5. Павлина
  6. Венета
  7. Таня - Аз готвя...
  8. Candy
  9. Живка
  10. Юлия - JulisCake
  11. Дари - Кокона
  12. VaLeNtInA
  13. eva bor
  14. Валентина Солакова
  15. vesela
  16. Ели Ганова
  17. Зори - ЕОС
  18. Дани-Музика за свободното време
  19. Мариета
  20. Бети
  21. Яна
  22. Мъхчето
  23. Траяна
  24. Иглика
  25. Мира- Хляб и сол
  26. Нина - ninfil
  27. Габи
  28. DSdiva
  29. Марияна
  30. Ивана
  31. Пепи Стоева
  32. Tania - ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ... и не само
Timestamp: 2012-03-24 21:30:35 UTC



Честито на Тони и да си я ползва със здраве !
Освен това се надявам да видим чрез нея много от толкова богатата колекция рецепти!
Тони,тъй като ти сама сподели,че си се включила в играта на Мариянка ,ти предлагам ако искаш и ти да я продължиш по същия почин като мен,защото така хем никой не се чувства обвързан или ангажиран,хем е интересно и забавно за момичетата да си изпробват късмета.

Скъпи приятели,
би било страхотно,ако по-често има такива томболи между нас,независимо за какво ще са.Може да е нещо дребно,но пък вижте колко настроение и надежда донесе на участниците,а и все пак някой ще бъде наистина много щастлив да има нещо от вас за спомен.
Не е толкова трудно,нито скъпо,опитайте,донесете другиму радост!


Завършвам с един музикален поздрав,една много любима ми напоследък песничка и ви пожелавам хубава неделя :

22 март 2012 г.

крем супа от картофи и моркови с чедър и подарък за някой от вас :)





Пак съм в недостиг на време тези дни,добре че поне най-после избрах подходящ подарък за вас,но за него малко по-късно.

А сега ще ви покажа поредната си супа - от картофи и моркови с чедър,или пак оранжево с оранжево :)) .






 Продукти:

1 кг. картофи
200 гр. моркови
1 глава лук
2 скилидки чесън
120 гр. сирене чедър

зехтин,масло,сол,черен пипер,мадраско къри,шарена сол 





Приготвяне:

Задушете лука и чесъна в зехтин.
Добавете кубчетата картофи и моркови и покрийте с гореща вода или домашен бульон.
Посолете на вкус и оставете супата да къкри,докато зеленчуците омекнат.
Когато са готови я пасирайте.
Добавете кубче масло и настъргания чедър,подправките също.
Разбъркайте и изчакайте сиренето и маслото да се разтопят от топлината, и сервирайте.












И тъй като Пепи ми сподели в предишната публикация,че обича моите супени менюта,защото знае че ще предложа и вкусно хлебче,и този път няма да я подведа :) .





Отдавна не бях правила  хлебчето с маслини и чушка ,даже може да се каже,че мнооого отдавна не бях пекла хляб в машината,и ето го днес отново,по същата рецепта,само че на мястото на чушките съм сложила мариновани в зехтин сушени домати.И маслинки разбира се.
В разрез не снимах,но беше абсолютно същия .





И като ще е меню нека да е пълно,а десертът ще е ......за някой от вас, приятели!






Преди известно време Мариянка ми писа дали ще се включа в тази игра с награди.
Тя ми е много скъпо другарче и не можех да й откажа по никой начин.

Но при мен тази игра ще претърпи изменение,защото не искам никой от вас да се почувства обвързан или задължен.
Затова реших да избера един подарък и някой от вас,от всички,които ще напишат коментар под днешната публикация,да го получи като изпробва късмета си.
Знаете,че аз в това отношение бях много доволно дарена от съдбата и от вас,нека ви върна този жест и шанс.
В замяна на това избрах за вас както винаги нещо,с което ще се разделя трудно,защото както някои  вече знаят- когато избирам подарък,то е все едно избирам нещо за себе си,т.е. не просто какво да е,а да си заслужава да го имаш!
Още като ми се избистри концепцията,която премина през различни варианти,си казах,че искам да е кулинарна книга.
Преди да получа първите си такива от Таня бях на мнение,че те вече са излишни при това изобилие от рецепти и сайтове в интернет.
Но...когато шанса ми отреди да ги имам в ръцете си, останах очарована-толкова колоритни и богато илюстрирани бяха.И разбрах,че и в тях има магия,не по-малко пленяваща и заслужаваща внимание.
Жалко само,че са на немски и ми е доста трудно.
Затова въпреки,че прегледах и чуждоезични книги,се спрях на такава на български,за да нямате и вие това неудобство.Задължително исках да е с много илюстрации ,защото съвсем друго си е ,ако има снимка и те грабне визуално.
Докато я избирах попаднах и на едно много добро вегетарианско попадение,но веднага се сетих как ще я възприемат някои :)) ,ако вземе та им се падне подарък - книга за гарнитури :)) .
В тази Кулинарна енциклопедия освен разделите за салати,супи,
яхнии,предястия и десерти,се откроява доста впечатляващ раздел за нещо по-така - еленско,глиганско,фазан,заек,пуйка и т.н.





И така,вие сте на ход....а аз в следващата публикация ще оповестя кой е късметлията да я притежава,изтеглен чрез http://www.random.org/  .

14 март 2012 г.

златиста пъстърва с аромат на розмарин







Продукти:

филетирана пъстърва
равни части зехтин и масло
клонче пресен розмарин
подправка за риба,аз използвам на Котани ,казва се "риба Созопол"
смес от царевично и оризово брашно ,галета,червен и черен пипер,щипка сол и настърган пармезан








Приготвяне:

Поръсете всяко рибно филе с подправката на Котани
тя е много богата на билки и аромати - чесън, лук, магданоз, червен и черен пипер, копър, лимонови корички, мащерка, кайенски пипер и  розмарин.
В плоска тавичка разстелете брашняната смес.
В тиган загрейте маслото и зехтина заедно с клончето розмарин.
Оваляйте всяко филе в панировката от страната на месото.
Откъм кожата не е нужно.
Изпържете в ароматното розмариново масло филенцата първо откъм кожата,а после откъм панировката.
Нужни са им по 2 минути от всяка страна.
Извадете в чиния,посолете и поднесете рибката топла.
Овкусете с лимон непосредствено преди консумация,защото иначе коричката ще омекне.


 




Много ароматни станаха филенцата от розмарина и другите аромати от подправката,а от маслото пъстървата,която иначе е суха риба,стана много сочна,с хрупкава пармезанова коричка.







Препоръчвам ви и разкошните кашкавалки на Йоли-много лесни и много вкусни !
И те като рибката са с прелестна кашкавалена коричка!