Продукти за тестото:
30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
180 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
настъргана кора от портокал или 1 есенция портокал
настъргана кора от лимон или 1 есенция лимон
1 капсула есенция ванилия
* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важно е да имате меко,но нелепнещо тесто.
за какаовата плънка :
4 с.л. сладко
100 гр. лешници + 100 гр. орехи - смлени
8 с.л. захар
2 с.л. какао
2 ч.л. ром
40 гр. разтопено маслоБлендирайте орехите и лешниците,добавете останалите продукти и пуснете още няколко завъртания на блендера да се хомогенизират.Ако сместа е гъста и трудно се разнася добавете мъничко прясно мляко.
Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете ванилията,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и пуснете машината да меси.
Добавяйте постепенно от брашното ,докато спре да маже под бъркалките.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Накрая може да коригирате плътността на тестото с още мъничко брашно,ако има нужда и е прекалено меко.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на намаслена повърхност.
От това тесто може да направите 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .
От това тесто може да направите 4 такива козуначета,печени в алуминиеви формички с размер 11/20 см .
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,намажете плънка,навийте и осучете.Сплетете всеки три фитила на плитка и внимателно я пренесете в тавичката.
Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор,второ ниво, до суха клечка.
Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Когато са готови изчакайте не повече от 5 мин. и ги извадете от формите да изстиват на решетка,защото ще се спарят,ако ги оставите да изстиват в тавичките,в които сте ги пекли.Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.