До преди да видя тази Бърза шоколадова пита при Петя ,в групата на странните за мен десерти се числяха Кодрит кадир,сладкиша с ябълки и грис и магическия сладкиш.
На Петя е под номер четири и както споделих при нея, ми се стори най-озадачаващ.
Общото на четирите е,че се правят по необичайна технология,нямате предварителна представа какаво ще се получи,не си позволявате импровизации,за да не провалите резултата и си начесвате любопитството максимално. :)
Кодрит кадир все още не съм правила,защото моите хора не обичат крем-карамел и затова все още го отлагам.
Благодаря на Петя за тази наистина провокативна рецепта!
На вид може да не ви изглежда обещаващ с тази неглижирана катранено черна визия,но на вкус е страхотен,сочен и на небцето оставя усещането за много ярко присъствие на шоколад,а в действителност той по рецепта не е много,повечко е какаото!
Ако трябва да опиша вкуса,прилича на шоколадовата лава,където в една хапка се съчетават кексова и креместа част .Точно такова е впечатлението и при този сладкиш - че хапваш шоколадов блат (хрупкав отгоре и влажен отдолу) с шоколадов крем.
Продукти:
2 ч.л. нес кафе ( или нес куик ,капучино )
375 мл. вода
70 гр. бяла + 60 гр. кафява захар
25 гр. какао
60 гр. натурален шоколад
90 гр. масло
1 жълтък
70 мл. прясно мляко
25 гр. какао
100 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. захар
щипка сол
2 п. бурбонска ванилена захар
Приготвяне:
Пригответе си 3 купи и една малка тенджерка.
Подгответе си форма за кекс с размер 30/10 см. ( БЕЗ откопчаващ борд) като я покриете с хартия за печене.
По този начин после ще ви е най-лесно да повдигнете и извадите сладкиша от формата,иначе ще трябва да го режете на парчета вътре в нея.
В първата купичка разтворете нес кафето ( ако не го харесвате можете да ползвате капучино или нескуик) и водата.
Във втората разбъркайте какаото и двата вида захар.
В третата смесете какаото,брашното,бакпулвера,захарта,щипката сол и ванилиите.
В тенджерката разтопете маслото и шоколада.
Отдръпнете настрани да се охладят и добавете жълтъка,а след неговото хомогенизиране и прясното мляко.Към това добавете сухите съставки от третата купа.Разбъркайте и разпределете получената смес на дъното на формата.
Поръсете я равномерно с какаото и захарта от втората купа.
Накрая излейте отгоре внимателно съдържанието на първа купа.
Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна ,долен реотан с вентилатор за 50 мин.
Оставете го да се охлади напълно така както е във формата ( поне 1 час).
Извадете го внимателно върху поднос посредством хартията.
Можете да поръсите с пудра захар преди поднасяне.
Сладкишът е в доза за около 4 порции.
С посочените от мен количества захар не е много сладък (но ние така ги харесваме десертите),ако желаете можете я да увеличите.
С последната за тази година публикация искам да благодаря на екипа на Др.Йоткер за пакета с продукти,който отново ми изпратиха!
За читателите на блога държа да подчертая,че техния жест не ме обвързва по никакъв начин,нито ме задължава с някакви условия,продуктите са ми изпратени както на още много други колеги блогъри,за да тестваме някои нови неща и да споделим впечатленията си по начин,който сметнем за добре.
Аз го правя по този, с уважение и благодарност!
По принцип ползвам от години толкова голяма част от продуктите на Др.Йоткер,че и без подарък го правя и ще продължа да го правя.
Надявам се никой да не се почувства агитиран или ангажиран .
В случая целта ми е да споделя впечатления с онези от вас,които проявяват интерес и които може би все още не са открили новите неща в търговската мрежа.
Миналият път например за мен беше новост бурбонската ванилена захар.
До момента не я бях забелязала по щандовете,но вече редовно присъства в панера ми със сладкарски джунджории заедно с традиционните есенции,какао,бакпулвер,желатин,сода бикарбонат,кремове Оле,нишестета и т.н.
Разноцветните конфети и перли сигурно сте ги срещали и преди,както и цветните шрифтове в тубичките.С последните съм декорирала меденки преди много време,даже бях делегирала тази заигравка на дъщеря ми (жалко,че наскоро изтрих снимките,като си прочиствах архива)
,забавно е за децата и ако не ви се занимава да правите айсинг са добър и бърз вариант за украси.
Новост за мен е малката кутийка с гел-бои за оцветянаве на фондан,кремчета и т.н.
Другото интересно са звездичките и сърчицата.Аз лично ще ги употребя като декорация върху например торта,руло или върху кремче,щприцовано върху мъфини.
Последната новост,която попадна в графа любими на дъщеря ми като любител на всякакви топли и сладки напитки е Латето:
Между другото е супер удобно,ако искате набързо да приготвите шоколадов сос към някои по-сухичък мъфин или парче кекс -
перфектно ще ви свърши работа :) .
На финала искам да пожелая на всички да изпратите старата година с хубави спомени и чувства !
Да посрещнете новата с много надежди и мечти,с настроение,усмивки и як купон!
Наздраве до следващата година,приятели!