Продукти:
500 гр. маскарпоне ( или друго крем сирене)
350 мл. течна сладкарска сметана *
1 п. (10 гр.) желатин
4 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ванилия
20-22 бишкоти
150 гр. малини
15 -20 череши
1 ч.ч. компот,подсладено прясно мляко или някакъв сок за топене на бишкотите (аз използвах сок от арония)
* Аз използвах течна млечна неподсладена сметана,към която добавих допълнително пудра захар на вкус,стабилизирана е с половин пакетче суха сметана на др.Йоткер.
Приготвяне:
Извадете костилките на черешите.
Форма за кейк или терин с размер 30/11 см. застелете отвътре с прозрачно фолио.
Маскарпонето трябва да е със стайна температура.
Разбъркайте го (с телена бъркалка) заедно с пудрата захар и ванилията.
В друга купа разбийте 200 мл. сметана до твърди върхове.
Накиснете желатина в 50 мл вода и когато набъбне го разтопете на водна баня като внимавате да не завира.Оставете го настрани за 5 мин. да се охлади.
Добавете 2 с.л. от подсладеното маскарпоне към желатина и разбъркайте.
Прибавете желатина към маскарпонето като сипвате на тънка струя при непрекъснато бъркане.
Към маскарпонето и желатина добавяте разбитата сметана като я въвеждате на две части и хомогенизирате внимателно,за да се запази обема.
Топнете 6 бишкоти в сиропа откъм неозахарената страна.
Поставете ги на дъното на формата като бордюр от двете страни по дължина.
Помежду им оставете празно.
Насипете малко от крема в празнината и върху бишкотите.
Сложете малко плодове и леко ги притиснете да потънат в крема.
Следва втори ред бишкоти по същия начин само по края като пак оставяте по средата празно,запълвате отново с крем и подреждате плодове.
Завършвате с плътен ред бишкоти като този път слагате и по средата.Леко ги притиснете в крема.
Покрийте формата с прозрачно фолио и я приберете в хладилника ,за да се желира и стегне.
Нужни са поне 2 часа.
Махнете фолиото отгоре.
Похлупете формата с поднос и обърнете.
Освободете сладкиша от формата.
Разбийте 150 мл. течна сметана и небрежно я нанесете върху терина.
Подредете отгоре плодове,по желание украсете с листенца мента.
Забележка: Понеже черешите са тежки,би било добре преди да украсите с плодовете, да приберете сладкиша за 30 мин. в хладилника,за да стегне сметаната отгоре,защото иначе бързо започват да потъват в нея и да я спихват.
Още един терин по същата рецепта,но само с малини :
източник на рецептата