3 юли 2011 г.

ароматни усукани питки






За тези питки идеолозите са две чудесни кулинарки - Мина и Бенита!
От Мина взех идеята за оформлението като нейните козуначени кифлички,а от Бенита - да ги направя в солен вариант,като нейните възелчета със сирене.
Комплименти за майсторството и към двете!!!






Продукти:

1 яйце + 1 белтък
100 мл. кисело мляко
150 мл. прясно мляко
1/2 пакетче суха мая Юва - 1 пакетче от тази мая е 11 гр.,или 1/3 кубче жива мая
брашно,колкото поеме за стегната топка,не го меря,но мисля,че е не повече от 500 гр.
1/2 ч.л. захар
1-2 ч.л. сол

20 гр. краве масло-разтопено
чубрица,шарена сол,ленено семе






Начин на приготвяне:

Замесвате тесто от разбитите яйца,млеката,захарта,солта и маята,която се слага направо,без да се разтваря.Ако използвате жива мая,разтворете я в прясното мляко и така я добавете към другите продукти.
Брашното добавяйте на части,постепенно,докато стане хубава нелепнеща топка тесто.
Аз месих в машината.
След като е готово тестото,без да втасва,го извадете,оформете на фитил и нарежете на равни части.





Всяко парченце разточете на елипса /не е чак толкова важно да е в правилна форма / .Намажете го с разтопеното масло.




Поръсете подправки и семена по ваш избор.




Нарежете ветрилообразно на тънки ленти / с нож за пица е много лесно/ ,като оставите тестото цяло в горния край.





На мен ми беше най-лесно да започна да навивам лентичките отдясно наляво,и малко под диагонал.Ако си преставите 4-те географски посоки спрямо елипсата тесто,навиването се пада в посока от североизток на югозапад.Така се оформя усукано фитилче,което може леееко да придърпате да се поразтегли,ако ви идва късичко,и завивате фитилчето на охлювче.






Подреждате ги в тавичка,застлана с пекарска хартия и оставяте да втасат в предварително затоплена на 40 гр. и изключена фурна,докато си удвоят обема.Втасват сравнително бързо.
Когато това стане,изваждате тавичката,загрявате фурната на 180 гр.,намазвате всяка питка с отделения жълтък,разбъркан с 1 ч.л. олио или прясно мляко.Връщате ги във фурната  да се изпекат до златисто.
Охладете питките върху решетка,като през това време ги намажете отгоре с разтопеното масло!




На мен този начин на оформяне на възелчета много ми допада,става сравнително бързо,а питките са интересни на вид!
Надявам се да се харесат и на вас!Да ви е сладко!



52 коментара:

  1. Eликсир, стоя и се наслаждавам на това невероятно вкусово съвършенство, поднесено толкова привлекателно!
    Благодаря и за постъпковите снимки - много оригинален начин на оформление, ще го използвам съвсем скоро!
    Поздрави и успешна, а дано и да е и слънчева, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Усещам аромата на тези възелчета чак от тук, Еликсирче!:)Прекрасни са!
    Справила си се майсторски!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна красота са тези питки! Много оригинална идея, а аромата го усещам чак тук :)
    Усмихната и много слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са! Наистина ми се прииска да си хапна малко със сиренце :)
    И чудесно обяснение на процеса :)

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат много вкусни
    Обичам питки, баници и въобще всичко що е тестено. За съжаление скоро не съм правила нищо домашно, твоите питки са чудесни и с удоволствие ще ги опитам
    Благодаря за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Уханието им стигна и до мен! Прекрасни са, Еликсирче! Пак си се справила чудесно!
    Хубава вечер и лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Поредното ти вкусно изкушение. Аз от скоро съм без кулинарна муза, но се наслаждавам на вашите творения. Влизат в графа чакащи,невъзможно е да им устоиш!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастични са! Толкова са примамливи, че трудно можеш да им устоиш / дъщерята подскача тук до мен и пита кога ще ги направим / И аз като ninfil ще ги сложа в графата, не моможеш да им устоиш :))))

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, така си ги усукала :)
    Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Скъпи дами, какво ведро настроение ми носят думите ви в този иначе мрачен и дъждовен ден!Благодаря ви от все сърце!

    Добре дошли на Габи и Вики,много ми е приятно да ви срещна тук!Бъдете и в бъдеще мои гости,ще се радвам!

    Нинка,верно те е напуснал блогърският дух,хайде,стига почивка,включвай се в редиците отново,мила!

    Хубава седмица ви пожелавам,приятели,и дано има повече слънце!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни са тези питчици,
    като слънчеви цветенца - усукани и запечени, красиви!
    Аз ги правя по-малко по-различен начин, ще опитам и твоя.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Еликсирче, много са ти хубави усуканите питчици:))).От снимките си личи, че са и вкусни - чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  13. Еликсирче, божествени са!!! Страхотно оформление, страхотно съчетание на вкусове и аромати и страхотно представяне - СТРАХОТЕН МАЙСТОР си!!! Неустоими са питките ти :)!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Леле, страхотни са, направо ми се иска да грабна една..а на снимките са като истински направо!
    Лека
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,Аелис и Мария,така ми е хубаво,момичета,да се радвам на одобрението ви,много ви благодаря!

    Мина,ето,че днес аз се фръцкам с нещо,което ми стана абсолютно любимо и го дължа на теб,скъпа!
    Ще издам в аванс,че вече изпробвах оформлението и като питка,но ще покажа снимки по-нататък!
    Хиляди благодарности за топлите думи и толкова високата оценка на труда ми!
    Ще се правят и в сладък, и в солен вариант тези твои охлювчета,бъди сигурна!

    Нека бъде слънчева и успешна седмицата ви,скъпи другарчета!

    ОтговорИзтриване
  16. Еликсирче, страшно красиви са!!! И предполагам много вкусни и ароматни.
    Аз веднъж пробвах този тип оформление и горе-долу се получи, но с твоето обяснение за географската карта, мисля че ще се справя по-добре.

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Елинка,благодаря ти,мила!Много ароматни са питките,с дъх на шарена сол,чубрица и масло!Обяснението беше необходимо,за да онагледя от къде започвам да навивам,за да не се слеят пак отделните лентички,а да се редуват!Защото пропуснах да направя снимка на самото навиване.
    Със сигурност ще се справиш супер на потворението!Да ви е сладко!

    Хубава да е и твоята седмица,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  18. Много са красиви, Елексир!!!
    Страшно ми харесаха!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни са! Много красиво оформени и като цяло страшно вкусно изглеждащи:))) Как ми идва да си хапна едно от монитора ;)

    ОтговорИзтриване
  20. хехе,добре,че не можем да хапваме през монитора,че от снощи насам що нещо изгледах в блоговете на приятелите-страхотни изкушения,включително и твоето кекче,скъпа!Благодаря за комплимента,много ме радва!

    ОтговорИзтриване
  21. Изглеждат толкова ароматни и пухкави! Благодаря за нагледното представяне на рецептата!

    Спорна и усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Истинска прелест - пухкави, златисти и кокетно завити. Ароматни, вкусни - сбъдната мечта! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Мерси за "открадната" идея:)
    Получили са се идеално твоите възелчета:)))
    Приятен и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  24. Миленка и Еви,думите ви толкова ми стоплят сърцето,как само сте описали питките,благодаря ви,дами!

    Бени,аз трябва да ти благодаря,че сподели идеята,за да мога да я открадна,както ти се заканих още тогава!Видя ли хубава идея по мой вкус не мога да не я реализирам и аз!

    Хубава вечер,момичета!

    ОтговорИзтриване
  25. Нямам търпение да видя и питката, Еликсирче - представям си колко красиво си я оформила и как елегантно си я поднесла!!! А на вкус - сигурна съм е сбъдната мечта!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Еликсирче, тези питки ми взеха ума!Страхотни са!!!Благодаря ти за идеята и рецептата!Поздрави и успешна нова седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  27. Нуши,много ми е приятно,че ти харесват!Благодаря ти!

    Поздрави и успешна и на теб,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  28. Prelepa ideja za ovaj divni kolač, hvala mila za detaljan opis i prezentaciju, poljubac iz Beograda :)

    ОтговорИзтриване
  29. Много ти благодаря,радвам се,че ти харесват питките ми!
    Поздрави и на теб и хубава неделя!:)

    ОтговорИзтриване
  30. Много оригинални питки, заповядай в блога ми http://magi-bg.blogspot.com/2011/08/blog-post_28.html да получиш награда от мен!

    ОтговорИзтриване
  31. Маги,благодаря ти!
    Непременно ще погледна,обичам наградките!

    ОтговорИзтриване
  32. Това са най-красивите питки, ще се пробвам някой път!

    ОтговорИзтриване
  33. Мариянче и Снежа,благодаря ви,момичета!
    Мариянче,много са лесни,ще се радвам да ги направиш и ти!

    ОтговорИзтриване
  34. страхотни са! непременно ще се пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  35. Ружа и Марта,много ви благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изглеждат страхотно. Огладнях само като ги гледам. Предполагам че ще е по-лесно ако усукването започне от цялата част на елипсата и се навива на руло малко по диагонал.

      Изтриване
    2. Точно така,Анелия,така е най-лесно,правилно си се ориентирала.
      И благодаря за комплимента! :)

      Изтриване
  36. Благодаря Ви за прекрасната рецепта! Правих ги няколко пъти и моите мъже си облизват пръстите.Ако им се сложи и малко сиренце за пълнеж-хмммммм!БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!
    Венелина

    ОтговорИзтриване
  37. Велина,аз на свой ред ви благодаря,че наминахте да споделите отзиви,много мило ми стана!Със сиренце стават направо съвършени!

    ОтговорИзтриване
  38. Днес ги направих, станаха перфектни, а формата им събуди почуда в гостите ми:) Благодаря за рецептата, прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Много ви благодаря,радвам се,че сте останали доволна!Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
    2. Страшно вкусни са. Мерси за рецептата. :)

      Изтриване
    3. А аз благодаря за споделения отзив! :) Радвам се,че сте останали доволна!

      Изтриване
  39. Много благодаря за рецептата, правих ги миналата Нова година и много ги харесаха.

    ОтговорИзтриване
  40. А аз благодаря,че споделихте това с мен и ме зарадвахте!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  41. Поредна чудесна рецепта, забележително оформление и перфектно обяснение! Благодаря!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря,Цвети,много мило от ваша страна да споделите впечатленията си!

      Изтриване
  42. ЗА СЕГА СИ THE BEST , ЗА ПОНЕ ОЩЕ СТО ГОДИНИ НАПРЕД _ С ТВОЯ ЕЛИКСИР! БЪДИ РАДОСТНА, ЗАЩОТО ДОСТАВЯШ РАДОСТ ...

    ОтговорИзтриване