21 февруари 2012 г.

стъргана супа,вратни каренца в зелев лист и кхачапурите на Йоли








Нарекох супата стъргана,защото беше добър повод да изпробвам рендето на комбайна,пък и да се улесня и да пропусна досадното рязане на кубчета.


Стъргана зеленчукова супа

Ще са ви нужни:

3 картофа
2 моркова
1 малка глава лук и 2 скилидки чесън
1/2 ч.ч. пасирани домати
шепа ориз
1/2 малка кутийка стерилизиран грах
сол,червен и черен пипер,мадраско къри,магданоз
1 яйце
2 с.л. олио или зехтин

Приготвяне:

Загрейте мазнината и задушете настърганите картофи,моркови,лук и чесън.Налейте гореща вода или домашен бульон,пасираните домати,посолете на вкус.Когато супата заври сложете ориза.Изчакайте да омекне,ако има нужда доливайте вода.Следва отцедения грах,подправките.
Когато супата е готова застройвате с разбито яйце.








Опция : Задушете за кратко в малко масло няколко нарязани гъбки,заедно с щипка сол и черен пипер, и ги поднесете към супата.









Основното днес е един специалитет,за който много съм чувала и чела,най-вече от Пепи Стоева.Чистосърдечно признавам имало е защо да му се носи славата на това ястие,голяма вкусотия е,а месцето става мозък крехко!


вратни карета в зелев лист







Продукти:

парче врат без кост-около 700 гр. или повече
няколко крехки листа от кисела зелка
червен и черен пипер,соев сос
чубрица,дафинов лист
чаша бяло вино

за соса:

1 пълна с.л. натурално нишесте
1/3 кофичка кисело мляко
червен и черен пипер,инд.орехче,къри,сол

Приготвяне:

Нарежете парчето месо на малки карета.
Ако е нужно леко ги начукайте.
Овкусете ги със соев сос,черен и червен пипер,мащерка.
Завийте всяко каренце в един пласт зелев лист.
Подредете една до друга така приготвените сърми.
Залейте с 1/2 чаша бяло вино и 1/2 чаша вода.Поръсете отгоре малко олио,къри,червен пипер.Сложете един дафинов лист и завийте тавата с алуминиево фолио.
Печете в загрята на 200 гр. фурна,след 10 мин. намалете на 160 гр. и печете така още 50 мин.
В купа смесете киселото мляко,солта и подправките.Излейте кашичката в соса от печеното и надигайте тавата ту от единия край,ту от другия,за да се смесят сосовете.Върнете тавата във фурната.Ако соса стане гъст или не е останала много течност при печенето разредете с гореща вода и редуцирайте до желаната гъстота.
Накрая включете за кратко  грила ,за да се запекат зелевите листа отгоре съвсем леко .










Към двете предложения подхождат кхачапурите с микс от сирена на Йоли, към които обаче ме насочи Нинчето.Няма да преписвам рецептата,само ще спомена,че и аз ползвах готово тесто .
Плънката ми беше от кашкавал,сирене и Чедър,магданоз,подправки.
Не съм правила топчета от нея,на снимките се вижда как процедирах.











Ще призная,че кхачапурите доста бавно ми се изпичаха в тигана,затова едната част изпекох във фурната.
Стават и така,и иначе.




35 коментара:

  1. Роси,всичко ми харесва тук-много вкусно.Това си е меню с което ми помогна да си избера за тези дни.Хубаво сте си хапнали-да ви е сладко....
    Хубав ден-прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето затова съм ти фен!:). Менютата ти са невероятни! Вкусно, добре съчетано, красиво и много, много уютно е при теб, Роси! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно и много апетино си поднесла супичката,Роси!
    Много ми хареса това с финалните гъбки,като знам само какъв вкус придават...!!!
    Ястието с каренцата е много изкушаващо,някой ден ще пробвам.
    За кхачапурите оставам без думи ,само мога да преглъщам!:)
    Прекрасно меню приготвено с много вкус!
    Слънчев и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Рано сабале ме заля с тия вкусни храни, как не ти беше жал!Особено супата така апетитно ми се блещи от чинията......
    Да ви е сладко!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, започнах сериозно да огладнявам по никое време, гледайки тези прелести, които си показала.
    Страхотни са и супичката, и каренцата и кхачапурите!
    Поздрави и пожелания за хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. а, аз пък в тостера ги правя тези :) И като теб с готово тесто :))

    Роси, това представяне на цяло меню си има своите предимства - даваш идея за за един пълен обяд, или вечеря с екстри.
    А другото, дето се опитваш да разкараш чакащите чернови :))(шштттт няма да казваме на никой )

    Поздрави и хубава нова седмица на теб! С малко повече слънце!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох...какви вкусотиики надничат през екрана,и както ми е гладно в момента!
    Много апетитно е поднесено всичко!
    Имам още няколко зелеви листенца останали от коледните сърми и ето ти предложение преди да е дошъл месец март.После няма да стават вече за ядене!
    И тези кхачапури(много сложно име)много са апетитни и как красиво поднесени и те....боже истински елексир си е!И супичката и тяяяяя!Чак почувствах аромата!
    Ох ставам да си приготвя нещичко за хапване!

    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм...вкусно, вкусно, вкусно! Много ми допада идеята с добавянето накрая на гъбките, сигурна съм, че ще бъде подобаващо оценена от половинката ми! :) Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах Роси точно по обед влязох в блога ти и ми останаха очите, каква вкусотия, както съм гладна сега си мечтая за едно такова меню ... :)
    Много усмихнат и слънчев ден Елексирче :)

    ОтговорИзтриване
  10. Живе,Кате,Мария,Пепи,Евка,Яна,Мира,Ели и Данче,много ме радвате,дами,благодаря ви!

    Пепи,имам парти грил и едно друго дето сплесква сандвичите като преса,ама на тях не съм пробвала с тесто,ще взема да опитам.
    Иначе....то е грехота да пускам единични публикации за разни дребни идейки,пък и туй дето го подшушваш и то си е факт :) .
    С гъбките наистина е супер,аз ги слагам допълнително,а не изначале заради моите 'ора у дома,защото не ги обичат,но пък така запържени в масалцето са си и по-ароматни.
    Данче,името е сложно,но и пърленки да им кажеш все ще стане ясно :) .

    Много слънце и усмивки,дами!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно меню, Роси! Много уютно и топло е пак при теб! Прекрасно наистина!

    ОтговорИзтриване
  12. Много вкусно меню! Роси, винаги е толкова е хубаво и вкусно при теб, че и по 1/2 рецепта да ни предлагаш в публикация пак няма да ни отегчиш! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Олееее..... какво богато меню си сервирала, Елексирче...!!! Нямам думи! Наядох се до насита при теб!!! От вкусни.... по-вкусни неща! Намирам рецептата ти за вратни каренца в зелев лист.... за уникална! Благодаря ти много!
    Прегръдки от мен и пожелание за един цветен и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
  14. Всичко ми харесва, много! Обаче тия карета ми замирисаха силно, хлебчетата са уникални!Както винаги като отворя при теб и ми се дояждат сто неща! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси,благодаря ти отново.Прегръщам те и аз.Страхотно меню!

    ОтговорИзтриване
  16. Супата изглежда вълшебно ,Роси , всичко е мноооого вкусно , но аз мога да сърбам :) само от супичката ,че май виждам и малко лют пипер отгоре :)...точно по мой вкус !
    Хубава вечер и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  17. Роси, чудесно меню
    и толкова апетитно ми замириса!
    Благодаря ти, мила :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Росинка, останаха ми очите (а и не само те) в тези хатчапури! Майка ми често прави такива и скоро като че ли и аз ще ги приготвя. Много вкуснички изглеждат твоите! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  19. РОСЕ, НАПРАВО ОСТАНАХ БЕЗ ДЪХ..от тази ти публикация.
    Толкова е хубаво всичко и много красиво поднесено...но ти си си такава тертиплийка ...
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
  20. Траянче,Ради,Албенче,Йоли,Лина,Ив,Дани,Зорничка и Здравче,отново имам вашата подкрепа и одобрение,какъв по-голям стимул от това!

    Много благодарности и прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, макар след вечеря, отново ме накара да огладнея и не бих отказала нито едно от трите изкушаващи предложения!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Много вкусно при теб,Еликсирче! Прекрасно меню, много апетитно. Тъй като единствено съм веща по кхачапурите-станали са превъзходно. И аз ще сменя видовете сирена,може би ще е по-ароматно.

    ОтговорИзтриване
  23. Роси,
    аз лично нямам против и поотделно да си ги следя, даже ми е по-лесно да си ги линквам към личната папка с рецепти. Но щом ти е по-удобно така, и на мен ще ми стане удобно:)
    Всичко ми хареса, но ще започна с кхачапурите;) Изглеждат невероятно!

    Лека нощ и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  24. А, всичко си е наред - първо, второ и хачапури - това е истински пир, Роси!
    Прегръдки с пожелания за усмихнат и много слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,много вкусни предложения отново!Особено ми допадна супичката и така подлютена е супер!
      Хубав ден!

      Изтриване
  25. Никога не бих отказала на меню предложено от теб!
    Чудесно!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, край! Спирам да се отбивам при теб! :D То все бива бива вкусотии, ама вече не се издържа. С тези цялостни менюта искаш по цял ден да вися до печката.
    Искам от всичко да си опитам и най-вече от пържолките и от тези хлебчета, на които не мога да им произнеса името.

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Мили дами,сърдечни благодарности за похвалите!

    Много слънчев и според ден желая на всички!

    ОтговорИзтриване
  28. Олелеее, от кое да си взема първо - и супичка обичам, на пържолки не мога да устоя, а тези кхачапури изглеждат просто божествено! Роси, чудесно меню, вкусно, питателно и толкова добре аранжирано, поздравления!
    Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ти,Мариетка!
    Хубава да е и твоята пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  30. благодаря ви за рецептите, ще ги пробвам при първа възможност, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  31. Еликсирче, невероятна си!
    Супата ти много ми хареса, заедно с добавката от гъби. Определено много апетитна изглежда!
    Основното е просто един път! Правила съм и аз, ама към всичко това с добавка свински черен дроб:)(малко хора го обичат - аз съм от тях). Трябва да опитам и този вариант.
    И за кхачапурите да питам - с какво готово тесто ги прави? От фурна/пекарна някакво, или пакетирано? Просто изглеждат невероятно!
    Нахраних си очите:)

    ОтговорИзтриване
  32. Дари,и у нас свинския дроб е обичан,но в зелев лист не съм опитвала,хубав жокер ми даваш,благодаря ти!
    Тесто,ако ползвам готово,купувам само това на пекарни Стефани,има го и в супермаркети Макао.За пърленки от този сорт върши работа,когато няма време за месене.За пици също става.
    Радвам се,че ти харесаха моите нещица,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  33. Олелеееее, пак цялостно меню!!!:-((((( Ама ти милост нямаш, така да знаеш. Ето сега, какво му е наказанието на човек, като не ти следи публикациите, както си му е реда.
    И трите ти предложения са прекрасни, всичко бих опитала и направила.
    За кхачапурите се чудех, как точно се изпичат. Но ще ги направя задължително, чакаме само хубавото време за грил-фест на балкона.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа,начи и ти ще пригласяш на Мъхчето и дружно ще ме линчувате за цялостните менюта :) .Затрупвам се със снимки,Мони,и само това е начина да поразчиствам по-интензивно отвреме навреме.
      Радвам се,че всичко ти допада,а хачапурките ще станат перфектно на грила!
      Прегръдка и хубаво утре!

      Изтриване