6 ноември 2012 г.

сметанов дип с патладжан и сирене Котидж


 


 Напоследък публикациите ми се въртят все около сладкото,което стана повод някои дружки да ме подкачат дали пък не я караме само на десерти :) .
А аз отвърнах - де тоз` късмет ! :)
Разбира се,че не се храним  само със сладкиши,но ми се искаше да ги публикувам,докато съответните плодове в тях са актуални и се намират.

И сега,докато въпросната закачливка е на почивка ,беше удобен момент да пусна още един десерт :)) ,обаче се опасявам,че може да съм станала банална и за останалата част от аудиторията :) ,та ще взема да разнообразявам и като в онзи филм " роднина-милиционер" да ги редувам солено-сладко ,солено-сладко...и така време е за нещо солено и много приятно на вкус.




 


Продукти:

2 патладжана
2 печени и обелени червени чушки
200 гр. заквасена сметана
150 гр. сирене Котидж ( или рикота,извара,крема-сирене)
малко зехтин
по желание и на вкус-сол,млян пипер меланж,магданоз и чесън

 
Приготвяне:

Обелете патладжаните,измийте ги и ги надупчете с остър нож .В дълбок съд с подсолена вода ги накиснете за поне 30 мин. да им се отдели соланина.Ако са по-едри ги срежете на две по дължина.
След това ги отцедете от соления разтвор,изплакнете ги отново и ги подсушете.
Намажете ги със зехтин и ги подредете в плик за печене.
Завържете го и го надупчете на 2-3 места с игличка,за да не се спука при печенето.
Сложете плика върху тавата от фурната и печете в предварително загрята на 180 гр. фурна около 30 мин.
Когато патладжана се охлади го пасирайте в блендер заедно с печените чушки.
Изсипете сместа в купа и добавете квасената сметана и сиренето Котидж.
Добавете подправки по ваш вкус-
ако е нужно още сол,млян пипер,магданоз,пресован чесън.
За чесъна добър вариант е,ако не ви понася на стомаха суров (както на мен),да сложите скилидките в плика за печене и после да ги пасирате заедно с патладжана и чушките.





За любителите на майонезата ( аз рядко я ползвам ) - можете да замените наполовина или изцяло квасената сметана с нея.

43 коментара:

  1. Чуден дип, Роси. Копнея да е при мен сега с препечена филийка!

    С тези вкусни рецепти няма как да ме изпъдиш, макар и по-често да пускаш сладки нещица :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно звучи,Роси!
    Представям си го на печена филийка..
    Хареса ми идеята за печене на патладжана в плик!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно, Роси! Хубав и усмихнат ден! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитен дип, а и приготвен с любимите ми патладжани и чушки, ще се опита, задължително! :) На мен сладкишите не са ми дошли в повече и не са ми омръзнали, напротив. Интересно ми е и черпя идеи от твоите страхотни предложения, Роси!
    Хубав ден! :))

    ОтговорИзтриване
  5. Ааа, Роси, не си и помисляй да спираш със сладките рецепти! Аз съм голям фен на десертите (както се вижда).
    Обаче сирене котидж как обичам ако знаеш! И патладжани, и печени чушки! Така че ще пробвам рецептата още днес или утре :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, като фен на патладжана си записвам тази разновидност на дипа. Нямам нищо против сладките изкушения, напротив, приветствам ги, а иначе си е ясно, че не те са на трапезата нон-стоп,ама придават особена празничност и настроение! Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Веднага посягам, Роси към първата филийка и си я намазвам нежно с таз вкусотийка- нямам време да препичам, въпреки че по-би ми харесало :) И никаква майонеза, квасената сметана е къде, къде по-подходяща. И по мой вкус! :)
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, няма как да станеш банална с твоите сладкиши :)
    И аз показвам най-вече сладкиши в блога си. Не знам защо така се получава.
    Но, определено има нужда и от нещо соленичко.
    Записвам си рецептата за дипа. И на нея точно сега й е времето.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, чуден е този дип! И сладкишите, които публикуваш никак не са ни омръзнали, така че давай смело! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен дип!Наистина трябва да го пробвам,докато все още има патладжанчета!Въобще патладжанът е интересн зеленчук,който нито едно животно не яде, а човека го консумира и в сладки варианти!Поздрави,Роси!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, страхотни снимки!
    Аз обикновено го правя с майонеза :)
    Намазвам си една филийка!
    Прегръдки, мила и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей Роси, как не те е срам да поднасяш това изкушение, при положение, че на пазара вече свестен патладжан не мога да открия!
    Страхотни снимки, мила!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Тук ме спечели за пореден път, Роси! Даже имам съмнения, че мога и на малкия да го предложа, диването му с диване ме обвини, че цяло лято съм го хранила само с патладжани и тиквички :))))вече два месеца съм на диета...откъм тези лакомства :(

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, разкошен! Обожавам такива глезотийки! Страхотни снимки, мила! И сладко и солено при теб е съвършено!:)Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  15. Баланс не диря, но това мезенце си го бива.Както и да ги редиш,все ще съм публика...аплодираща.
    Прегръдки , Роси и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  16. Тъкмо навреме ми идва рецептата :) ...Роби днес ми донесе два разкошни патладжана ,намират ми се и две само че зелени чушки ...ама мисля ,че ще стане и с тях :) !
    Патладжана е цар в сърцето ми :) и винаги се радвам на споделени рецепти за него ! Благодаря ти ,Роси !
    С прегръдка и пожелание за топла вечер !

    ОтговорИзтриване
  17. Аз предпочитам роднините пред милиционерите, затова щях да харесам отново сладкото, но за този дип ще се прежаля и няма да се цупя;) харесва ми, Роси! Даже много!
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Обичам когато сте тук и ми правите компания,подкрепяте ме,хвалите ме,какво повече може да желае човек...благодаря ви,момичета!
    Със сигурност ще ви хареса пастета,защото е с изразен млечен вкус,патладжана не доминира.
    Обаче бе ужасно нефотогеничен,а и го снимах наскоро една сутрин набързо преди да отида на работа и фокуса ми е избягал,ама карай,то и без това знаете,че съм много пишман фотограф :).
    Аз лично предпочитам да заменям майонезата с квасена сметана където е възможно,и изобщо съм голям фен на този вид сметана,слабост ми е.
    Десерти,разбира се,ще има още...наред е отново такъв с круши .
    Приятна вечер и хубаво утре ви пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ще имам гости в края на седмицата, Роси. Ха сега познай какво ще им направя за разядка! Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотно изглежда този дип Роска, много вкусен и аз като теб го предпочитам със сметана, а не с майонеза:)
    Прегръдка и хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, на мен НЕ ми досаждаш със сладките предложения. Много ги обичам всички твои! Но и този дип изглежда много, много апетитно! Ще се прави, то се знае. Снимките ме грабнаха! Спокойна вечер и хубаво утре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Снежи,дано ви се хареса и на вас!Поздрави от мен!

      Изтриване
  22. Много апетитен дип! Допада ми предложението за замяна на майонезата със сметана и за печенето на чесъна! Чудесни идеи!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго ми е,че ти допадат идейките,Тили!Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  23. Чудесно предложение, Роси! Сирене, печен чесън, патладжан и чушки, все любими продукти, а в комбинация става нещо прекрасно. Ще се възползвам! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Еми,да ви е сладко!Целувки и от мен!

      Изтриване
  24. Това дипче ще да е много вкусно! Обичам патдладжани и сирене котидж, което даже го консумирам, гребейки с лъжичка директно от кофичката :)))

    Усмихната сряда, Роси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние така...особено младша,като теб го яде и тя,направо от кутийката :) .
      Ами определено не ми се искаше да има майонеза,която обичайно присъства в подобна рецепта и това измайсторих.
      Хубава сряда и на теб,Ина!

      Изтриване
  25. Допадна ми идеята за печене на патладжан в плик.Другия път ще пробвам твоя начин. Лесно дичпе. Остава само да препека филийките.

    Много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,на мен така ми е най-лесно да подготвя патладжана.Иначе трябва да го пека с кората,пък да чакам да изстине,пък да беля люспи и те да ми лепнат по пръстите...Ако пък го обеля и изпека без плик отгоре ще се изсуши и ще хване кора...затова...в плик-чисто и бързо.
      Много усмивки и за теб да има днес!

      Изтриване
  26. Точно на време ми идва поста ти Роси, че вчера обрах последните патладжани и таман се чудех какво да ги правя!
    Чудна идейка, много ми допадна!
    Прегръщам те и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че ти допада идеята,Кате,дано ви хареса!
      Прегръдки ти изпращам и аз! :)

      Изтриване
  27. Роси,ще я пробвам и аз.Обичам патладжан с майонеза,но твоята рецепта ми допадна-благодаря за споделянето.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса и в този вариант,Живе!
      Хубав и на теб!

      Изтриване
  28. Този дип много ми хареса, обичам сирене Котидж. Записвам си, непремено ще пробвам. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  29. Срещу тази ти вкусотия подозирам, че и врагът на патладжаните вкъщи няма да има нищо против, а ще я излапа за секунди :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите изобщо не го почетоха този дип,но не съм и очаквала,но аз си го приготвих за лично угощение :) .Така че ако ти се хапва си направи,може и по-малко количество,пък току виж си намерила съмишленици :) и да ви е сладко,Мина!

      Изтриване
  30. Аз, аз съм любител на майонеза, но в този чудесен дип не бих заменила нищо:) Много апетитен и съм сигурна, че много ще ми хареса - с чесън и без чесън :)
    Сирене Котидж не съм опитвала все още. Трябва да погледна в магазините, да видя, за какво иде реч:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари,сиренето Котидж е много приятно на вкус,стои на топченца,слабо солено е и за дипове е много подходящо,надявам се да ти хареса!Има хубаво в Пикадили,в Лидъл също.Може да го замениш с рикота или сирене крема.

      Изтриване