Едва ли ще си глътнете езика,но да го опарите или прехапете е много вероятно,ако сте нетърпеливи:)) !
Тази рецепта,за която най-сърдечно благодаря на Лабрекс,е от онези рецепти,които стават любими от раз.
Правила съм я и преди,но сега реших да я включа в блога,въпреки,че е вече много популярна.
Правила съм я и преди,но сега реших да я включа в блога,въпреки,че е вече много популярна.
Ако трябва да я опиша накратко за онези,които все още не са я опитали, веднага се сещам за мотото на една реклама,в която се казваше-ОСМЕЛЕТЕ СЕ ДА ПРЕКАЛИТЕ!
Точно това ще трябва да направите-да се осмелите да прекалите с калориите,ако искате да се насладите на невероятния баланс от контрасти ,който ще усетите.
Бутерките са едновременно много сладки,но и с леееко кисел привкус .
Едновременно сочни,меки,топящи,но и хрупкави отгоре.
А аромата на канела,ванилия и масло е......... направете ги,и сами ще разберете!
Едновременно сочни,меки,топящи,но и хрупкави отгоре.
А аромата на канела,ванилия и масло е......... направете ги,и сами ще разберете!
Продукти:
1 пакет от 500 гр. бутер тесто
1 ябълка ,но мисля,че и с круши,сини сливи,кайсии или праскови също ще е много добре
1/3 ч.чаша захар
60 гр. краве масло
200-250 мл. фанта портокал или спрайт
Приготвяне:
Оставете тестото да се размрази на стайна температура.
Обелете и нарежете ябълката на полумесеци.
Разтопете маслото и в него разбъркайте захарта и ванилията,колкото да се хомогенизират.
Аз лично разточвам малко тестото,за да го изтъня леко,след което го поръсвам с канела.
Нарежете листа на правоъгълници,после всеки правоъгълник по диагонал-да се получат триъгълници.
Върху всеки триъгълник в основата му сложете парче плод и завийте на кифличка.
Подредете кифличките една до друга в намаслена тава.
Върху всяка бутерка разпределете с лъжица от разбърканите масло и захар.
Изсипете фантата в тавичката,но в ъгълчетата,а не върху самите бутерки,за да не се отмие захарта им отгоре,защото там тя ще се карамелизира и ще образува хрупкава коричка.
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 гр. около 30 мин.
Хубаво е накрая да остане малко течност на дъното,за да са по-сочни.
Освен,че бутерките са безсрамно вкусни,се правят с малък набор от продукти,и то много лесно и бързо.
Имайте предвид,че от това количество бутер тесто ще направите доза,колкото да ви е яд после,че не сте направили двойна :)) .
Посоченото количество захар е напълно задоволително дори и за онези,които обичат по-сладко.
Ако не сте от тях,може малко да я намалите.
Еликсир, чудни са ти станали бутерките!Наистина са много вкусни, и си признавам, че с първата се опарих:)))!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, честита награда - напълно и от всякъде заслужена!!!
ОтговорИзтриванеА бутерките ти са прекрасни!! И у нас са любими :)
И честит празник, мила!!
Еликсир, честита награда!
ОтговорИзтриванеА тези бутерки и аз ги правя, с банан най-много ни харесват :)
Честит празник и още много награди!
Е, за вече си глътнах езика, Елексир!!!
ОтговорИзтриванеОх да имаше едничка на близо, както съм се скапала днес - щеше да ми доиде добре :)
Аелис,Мина,Инче и Мария,благодаря ви ,момичета!
ОтговорИзтриванеБутерките верно са страхотни и няма начин да не станат любими на този,който веднъж ги е опитал!
Спорна седмица,мили дами!
Уххх, ако знаеш тия бутерки да си глътнеш езика от кога ги гледам... и все им се каня... Като изстинат хубави ли са пак? Че като нямат шоколад и девойчето ни най-вероятно ще ги прескочи, та да знам кога да ги правя :)
ОтговорИзтриванеЧестито за наградата, Еликсирче!
Еми глътнах го и това си е то! Прекрасни бутерки,наистина много ми харесаха! Благодаря,ще ги направя.
ОтговорИзтриванеПепи,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСпоред мен тези бутерки са фантастични и топли и студени.Ей тази тавичка с диаметър ф 26 и 0.500 гр. бутертесто я омитаме тримата,докато излязат от фурната буквално.Един път само успях да спася 2-3 да занеса на баща ми,вече естествено студени,каза,че много му харесали.Разбира се,трябва да си фен на бутер тестото и на сиропираните десерти,за да ти легне на сърце този.На мен специално само при аромата по време на печенето ми се активира цялата възможна лакомия!Наистина са ми безсрамно и безобразно вкусни тези бутерки!А като сметнеш,че се правят за нула време и не се чакат да отлежават стават перфектният бърз десерт!
Йоли,въпреки,че бутерките са широкоизвестни,ето че две изтъкнати и много активни кулинарки като теб и Пепи още не са ги опитали.Аз затова реших да ги пусна в блога.Пък и ги обожавам де,как да не присъстват сред рецептите ми.Та ще се радвам наистина много,ако ги направиш и дано ти харесат!
Да ви е сладко,скъпи дами!
Е, преглътнах и аз... изглеждат неустоимо!
ОтговорИзтриванеЧестита награда,
поздрави и много усмивки, Диана
Невероятно красиви, пухкави и обилно сиропирани - прекрасни са, Еликсир! Благодаря за споделената рецепта, със сигурност ще ги направя. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Дианка,благодаря ти,мила!
ОтговорИзтриванеЕви,много ще се радвам да ги видя и при теб,дано ти харесат!
Хубав и усмихнат ден и на вас :)) !
Страхотни! Четейки, направо си захапах езика! :Р Обезателно трябва да се опитат:)))
ОтговорИзтриванеВесел ден!:)
Здравей и добре дошла!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че те впечатлиха бутерките,ще чакам отзиви и да ви е сладко!
Хубава вечер пожелавам!
Еликсир, страхотни са ти станали бутерките! Такива едни пухкавки, с много сироп. Ммммммм, чудно!
ОтговорИзтриванеМони,много ми е приятно да прочета отзивите ти,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЧувствам, че и на нас тази рецепта ще ни стане любима :-)
ОтговорИзтриванеМного е уютно и вкусно при теб, Елексирче!
Хубав уикенд!
Поздрави,
Милена
Миленка,добре дошла!
ОтговорИзтриванеМного ми е драго,че местенцето ми ти допада!Идвай насам,ще ми е много приятно!
А в твоя блог колко красота видях,направо немея и ахкам!
Хубави почивни дни и на теб!
Много ароматни бутерки и сочни при това! Страхотно!
ОтговорИзтриванеАни,благодаря ти,мила!
ОтговорИзтриванеКакто обещах, бутерките вече са изпробвани, изядени и дори снимани. Много сочни и вкусни. Единствения недостатък е,че след като ги извадих от фурната,спаднаха. Бяха се надули,иде ти да ги изядеш горещи. Последното парченце трудно си го поделихме с половинката,хихихи. Благодаря за рецептата както на теб,Еликсирче, така и на първоизточника (в случай,че ни чете).Снимковия материал можеш да видиш в моето кулинарно кътче.
ОтговорИзтриваненаправо само като гледам и искам вече да ти идвам на гости, Еликсир, мн. вкусно изглеждааа! с бутерски неща не съм се пробвала, но това творение тук ме окуражава, заслужена награда
ОтговорИзтриванеО,непременно ги пробвай,ще останеш очарована,ако си падаш по сиропирани сладкиши!Радвам се,че те съблазниха така неудържимо!Винаги си добре дошла тук,аз изключително се радвам на всеки,който ми идва на гости!
ОтговорИзтриванеОх, как ми се хапват паааак !! Една от любимите ми твои рецепти! :)
ОтговорИзтриване:)) Тя е толкова лесна за приготвяне,че току виж си ме изненадала с пълна тава бутерки !
ОтговорИзтриванеПосле пак ще ми се сърдиш :D
ОтговорИзтриванеАми противопоказно е явно да ровя в блога ти. Стоя си тук на сухо и преглъщам))
ОтговорИзтриванеМарта,да ти призная,при вида на тези бутерки и аз започвам да преглъщам на мига-наистина са божествени и с право са в графата ми любими!
ОтговорИзтриванеАко още не си ги правила,не пропускай,заслужават си всяка хапка!
Вчера пуснах рецепта за ябълкови кнедли, Дианка коментира че е срещала някъде като бутерки да си глътнеш езика. Любопитството ми надделя и бързо търсене в гугъл и познай - първата на страницата е твоята рецепта:). Няма как да се отбия и да не коментирам. Представила си ги прекрасно и като визия и като текст. Чудесна си!!! Името на рецептата ми е много интересно:), Ти с фанта или спрайт ги прави? Фантата може би ще ги ароматизира? Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКанди,мярнаха ми се при теб ябълкови кнедли,но още не съм надзърнала да видя за какво иде реч,ей сегичка отивам.Благодаря за похвалата!
ОтговорИзтриванеТези мисля бяха с фанта портокал,но и със спрайт съм правила,все е.....да ги изядеш заедно с тавата :)) ,много са вкусни!
благодаря Ви за споделената рецепта...днес се престраших...НЕВЕРОЯТНО е!
ОтговорИзтриванеестествено не ни стигна...
от одавна не бях опитвала нещо което да удържи усмивката ми, след като съм го опитала...толкова дълго, БЛАГОДАРЯ Ви!
поздрави: Гергана
Гергана,благодаря ви и аз за отзивите,и много се радвам,че ви е харесал десерта!
ИзтриванеНаистина е забележителен и много лесен за приготвяне!
От доста време ги гледам тези бутерки и днес най накрая реших да ги пробвам! Станаха уникално вкусно, само дето малко ми спаднаха като ги изкарах от фурната! Също така ми се сториха леко сурови отдолу, но мъжа ми каза че нищо не съм разбирала и ме помоли да изкарам от фризера другия пакет от бутер тестото и утре пак да направя :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта
Поздрави
:)) Соня,и Нинчето по-нагоре казва,че са й спаднали след като са изстинали.Да,вярно е,като престоят се свиват леко,но у нас обичайно се изяждат още горещи.Колко да са изпечени отдолу зависи от количеството течност.Ако искаш да се препекат и отдолу сложи по-малко и ги печи,докато се редуцира и започне да се карамелизира леко.Но пък така няма да остане сироп.
ИзтриванеНай-добре прави по две тави-една с повече сироп за половинът ти,а другата по-изпечени за теб,за да сте в мир :)!
Да ви е сладко и благодаря!
И ние като вас си изгорихме езиците :)))))веднага ги нападнахме! Спаднаха веднага след като излязоха от фурната, но това няма никакво значение, просто споделих. За мен е важен вкусът, а той е божествен!!!
ОтговорИзтриванеИ като стана въпрос за вкус искам да ти споделя, че откакто попаднах на блога ти използвам мадразско къри, много ми харесва.... Също така вчера правих супичка ризи бизи и останах много приятно изненадана от вкуса и! Абе общо взето ми харесва при теб и доста често правя твои рецепти, и то е ясно че нямам провал :)))
Соня,много се радвам,че ти давам идеи и че ви е вкусно с тях,благодаря ти,че сподели отзиви!
ОтговорИзтриванеМадраското къри е страхотен букет от подправки и аз го слагам почти на всяка гозба или супа.Хубаво е,че и на теб ти допада!
Надявам се и други мои предложения да се харесат на семейството ти!
Чувствай се винаги добре дошла тук!
Поздрави!
Iskam pak,pak,pak !
ОтговорИзтриванеИзвинете ме,искам да попитам ябълката(въобще плода),който ще използваме суров ли се слага?Мисля,че ако има термична обработка пълнежа,вероятността тестото да стане глетаво (сбито) e по-малка и сосчето,според мен би било да се направи отделно и да се излее на дъното на тавата като се спазва (студени бутерки,топъл сироп) след изпичането им,те сами ще го погълнат.
ОтговорИзтриванеПо този начин мисля,че ще станат по бухнали.
Начина по който сте дали рецептата,тестото ще започне да ври,а не да се пече...,такова е моето мнение,а нека всеки си ги направи по начина по-който мисли,че ще станат по -добри!!!
Здравейте,Милка!Мен ако питате,задължително е всеки да ги направи по начина,по който мисли,че ще станат най-добри,защото в крайна сметка всеки си познава вкуса!
ИзтриванеТова е една от рецептите,по която почти нищо не съм променяла спрямо източника,мисля че само бях намалила захарта и маслото.та,такава е рецептата и тестото се пече и вари едновременно,отдолу остава сочно,за някои дори може да се стори глетаво,всичко е въпрос на вкус.Вашият вариант повече ми напомня на сиропирани бутер-охлювчета,тригуни,нещо от този вид десерти.Направете ги така,както ще се усладят на вас и семейството ви,това е най-важното!Поздрави!
Благодаря Ви за написаното! И аз мисля, че ще стане глетаво тестото, приготвено по описания начин. Бих опитала рецептата с малки промени - точно както предлагате.
Изтриванеste gi opitan iskushavasti sa
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта изглежда много вкусно! Може ли да се сложи и орехи, любители сме на тези ядки ?
ОтговорИзтриванеЧудесна е идеята ви за едро счукани орехи,а защо не и стафиди,сушени боровинки,ако ги обичате!Обогатете рецептата и я адаптирайте по ваш вкус, и да ви е сладко!Поздрави!
Изтриване