21 август 2011 г.

плодов галет



Не бях правила галет до този момент.
Че то от изобилие от предложения   кое по-напред да опита човек?
А лятно време във всеки блог се усмихва по един такъв  галет,с най-различни плодове,или с добавка на ядки.
 




От поне една седмица се канех да го направя,но все не стигах до него.
Най-накрая  успях! Да го направя.......и почти сама да си го изям :) !!
Защото се оказа безобразно вкусен!








Със сигурност листата ми на топ десертите се увеличава с още един .
А там определено не се влиза лесно.Трябва нещо тоооолкова да ме впечатли,че да поискам да го направя отново и отново.






Продукти:

100 гр. масло
2 ч.ч. брашно
1 яйце + 1 белтък, жълтъка отделих за намазване
1/2 ч.ч. захар *
1 ванилия и щипка канела
3-4 сини сливи (може нектарини,кайсии,смокини,ябълки,круши или комбинация от плодове)
малко пудра захар за поръсване и мед за намазване


* Аз никак не харесвам твърде сладки десерти и обичайно при мен захарта е наполовина от общоприетото .
Който си пада по по-сладичко може да я удвои.









Приготвяне:


В купа нарежете маслото на кубчета.Няма нужда да чакате да омекне предварително,то ще се отпусне веднага като започнете да месите тестото.Добавете захарта,ванилията,щипката канела, яйцето + белтъка и брашното.Омесете тестото ,докато оформите компактна топка. Сложете го в найлонов плик или го увийте в свежо фолио и го приберете в хладилника да стегне.



Измийте сливите и ги нарежете на тънки полумесеци.
Върху лист пекарска хартия поръсете малко брашно и върху него разточете тестото на тънка кора с приблизителна  форма на кръг.
Пренесете листа хартия заедно с тестото върху плитка тава.
Поръсете кората съвсем леко с брашно и после с пудра захар.
Брашното го поръсвам,за да поеме сока от плодовете,който ще се отдели докато се пекат.Така тестото отдолу няма да стане глетаво,а ще е хрупкаво.
Пудрата захар я поръсвам,за да поемат от нея сливите,че са леко киселки (моите даже бяха доста кисели и твърди).Ако ще използвате други сладки плодове може да не поръсвате със захар.
Подредете резените плодове като оставите не покрити около 4-5 см. по края .
Върху плодовете поръсете с още малко пудра захар  и канела-това е за още сладост и аромат,а и за да се карамелизират плодовете при печенето.





В този момент и при летните температури е възможно тестото да е вече омекнало и ще ви е трудно да го оформите по-нататък,затова го приберете отново в хладилника така както е в тавата.
Когато тестото пак стегне го извадете,надигнете  пекарската хартия и подгънете краищата навътре,да легнат върху плодовете.
Намажете ръбчето с жълтъка,смесен с 1 с.л. олио .






Сложете сладкиша да се пече в загрята на 180 - 190 гр. фурна,2 ниво,докато ръбчето се зачерви и стане златисто.
Извадете тавичката от фурната и оставете галета  да се охлади.
Смесете 1 с.л. мед с 1 с.л. вода да станат на гъст лепкав сироп и намажете с четка  ръбчето и  плодовете,за да станат лъскави.И още една идея по-сладки :) .
Ако нямате мед,може да го замените със затоплен кайсиев конфитюр.






Леко поръсете с пудра захар преди поднасяне.
Ами това е - лесен,бърз,достъпен и невероятно вкусен десерт,към който даже не почувствах нужда да добавям топка сладолед,макар че имах,и без него си беше достатъчно вълшебен,ммммммммм!!











Ето същия галет във вариант с нектарини :






                                   и още веднъж с нектарини :








36 коментара:

  1. Ооооо, чудесно!
    Я го гарнирай и с топка сладолед, да видиш как ще ти за-харесва масленото тесто топло :)))
    Невероятно изкусително изглежда!
    Как го пусна по никое време на нощта ти....

    Лека нощ и хубаво утре, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммммм разкошен е !!!
    И какви красиви и апетитни снимки си му направила Еликсирче ! Преглът ...:)))
    Прегръдки и хубав утрешен ден .

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, как обичам сини сливи, ще сънувам сладки сънища!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Eликсирче,
    апетитен и много изкусителен галет!
    Сините сливи са ми от любимците за сладкиши,
    а в съчетание с маслено тесто е разкош!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Е с този пост написан така хубаво и стези хубави снимки,промени решеният ми десерт за днес!
    И без това имам праскови,които се чудех какво да ги правя!
    Взимам си лаптопа и право в кухнята!
    Много,ама много ми хареса поста с толкова снимки!
    Преви го по-често Еликсирче!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,знам,че ти го обичаш по този начин,но аз в по-голямата си част предпочитам десертите изстинали,даже и от хладилника.Дори и клафути и крамбъл,които традиционно се харесват топли,на мен ми харесаха повече студени.
    Кате,да си призная,бая си мислех кои снимки да отпаднат,че да не прекалявам,обаче тъй като за първи път снимах в градината,и на дисплея на фотоапарата не виждах добре дали изобщо нещо става като хората щраках та щраках.Те пък взели,че станали и не ми се искаше никоя да отпадне.Радвам се,че ти променям плановете за десерт толкова категорично,с нетърпение очаквам да покажеш и твоя!Ще има да плакна очи и по него,и по чинийките ти пак!:))

    Момичета,много ви благодаря за хубавите отзиви,с тях денят стартира по-ведро и усмихнато!

    Спокойни и слънчеви летни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, аз не съм приготвяла още галет. Твоят е чудесен!
    Хубава седмица, мила!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ехааа, страхотно са наредени тези сливи. А снимките са уникални. Особено тази с цветенцето.
    Хубава седмица и от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, аз съм от тези, които не са правили галет!
    Но след като видях твоя, няма спиране!
    Изглежда мнооого вкусен, а снимките са чудесни!
    Браво!
    Поздрави и изпълнена с усмивки седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Чуден галет! И аз сефте това лято пробвах и като теб го поометох сама:)

    ОтговорИзтриване
  11. Да те похваля и аз, Елексирче - фантастичен сладкиш си спретнала!! Изглежда престъпно вкусен, а снимките са просто невероятни :) и тези в градината са ми любими!! Прекрасна нова седмица ти желая, мила :)

    ОтговорИзтриване
  12. А...и аз не съм правила такъв галет, и също му се каня от известно време....ще взема и аз да се пробвам! Страхотно изкусително изглежда, а за вкуса се досещам...
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Еликсир,галетът изглежда повече от прекрасно, а парченцето така изкусително ми намигаааааааа....
    Напоследък често срещам този десерт в различни плодови разновидности и сериозно се замислям да го изпробвам след толкова положителни коментари.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Изглежда фантастично, Роси! Каня се и аз на това кулинарно бижу, май вече му е дошло времето... Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Еееех,мили дами,благодаря ви за похвалите от все сърце!С тях не само ми започна ведро деня,но и така ще завърши!Какво по-хубаво,нали,от доза топлина и хубаво настроение,което ми носите всеки път!
    Не по-малко ме стимулират,даже напротив,мненията ви за снимките,защото нали знаете,че меракът за нещо читаво ми е обратно пропорционален на знанията в тази материя,и наистина много ми се иска възможно най-добре да ви покажа това,което съм направила!Надявам се да съм успяла!

    Всички,които все още не са приготвяли галет,препоръчвам да намерят време,докато има все още изобилие от хубави сезонни плодове.Ще се потворя,но за мен този сладкиш е колкото лесен,толкова невероятно вкусен.
    И въпреки,че ме очакват в листата още много изкушения,които искам да опитам,май скоро ще повторя отново тази рецепта!

    А сега ви пожелавам хубава вечер и чудесен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесен сладкиш(знам от опит), чудесни снимки, чудесна презентация. Просто не мога да откъсна поглед от перфектно подредените плодове и златистата коричка. Обикновено правя сладкиши предимно за близките си и не участвам много активно в унищожаването им, но този галет направи изключение!А твоят е неустоим! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Гуинет,както всеки път,и сега не пестиш комплиментите си към мен,от което ми става тъй мило!Благодаря ти,трогната съм от вниманието!

    ОтговорИзтриване
  18. Еликсирче, сигурна бях, че докато ме е нямало, пак си творила чудеса.:-)) Галетът ти е превъзходен, снимките са много изкусителни, такава равномерна коричка, мммм, като знам, колко вкусни са печивата със сини сливи. Твоят е станал неустоим!
    Прегръдки, мила и прекрасен и вдъхновяващ ден!:-)))

    ОтговорИзтриване
  19. Еликсирче и аз още не съм го правила ;)
    Твоят изглежда божествено! Представям си колко е бил вкусен!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудно е!Чудо на чудесата!Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Хей, Елексирче отново чуден десерт показваш Знаеш ли че сливите са ми любими сред плодовете. Ще го правя няма как :) и ще докладвам

    ОтговорИзтриване
  22. Умопомрачителен сладкиш,умопомрачителни снимки,умопомрачителна кулинарка си!
    БРАВО мила ЕЛИКСИР!

    ОтговорИзтриване
  23. Мони,Ели,Йоли,Вики и Зиче,от кулинарни феи като вас всички тези комплименти ме правят невероятно щастлива!Ето защо това място вече ми е като наркотик,защото всяка ваша дума ме зарежда,стимулира и тонизира неимоверно!
    Много ви благодаря!

    Прегръдки за всяка от вас!

    ОтговорИзтриване
  24. I love the golden crust of your galleta, dear Elixir!!! A wonderful dessert and beautifully presented! Love it!

    Have a wonderful evening!
    Tanja

    ОтговорИзтриване
  25. Dear Tanya, your words make me very happy! Thank you!

    ОтговорИзтриване
  26. Ели... безупречно си подредила плодавете, а галетът със сини сливи ми е един от любимите, само дето аз слагам малко лавандула вместо канела... Ще го пробвам по твоя начин...

    ОтговорИзтриване
  27. Еликсир, нямам думи- красота! Неведнъж съм казвала колко много обичам такъв тип десерти, но пак ще повторя, ако се налага! :)) Страшна коричка има, истински кулинарен екстаз!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  28. Хриси,никога не съм използвала лавандула в кулинарията,интересно звучи!Благодаря за хубавите отзиви!

    Мария,само как ме погали с това красноречиво определение на десерта-екстаз!Много ти благодаря,мила!И наистина така го усещам и аз!

    Прегръдки и за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  29. Маслено тесто с плодове изглежда е мотото и на моето лято :). Много хубав се е получил галетът ти. И аз все се каня да направя, но до сега все тартове или маслени сладкиши правя. Ще му дойде май времето много скоро и на галета, още повече, че казват, че бил и лесен за правене. Поздрави и хубави почивни дни от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Мира,благодаря ти!Галетът си е нещо подобно на тарта с маслена кора,която обаче няма нужда да наместваме в тавичка,а просто на лист хартия му загръщаме крайчето навътре и...готово!:))
    Наистина е супер лесен и неангажиращ с никакви специални умения сладкиш,но пък за сметка на това се отблагодарява със страхотен вкус.Чакам с интерес твоят галет,да ви е сладко!
    Хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте!
    Поздрави от Юлия!
    Днес направих Плодовия галет по Вашата рецепта, като използвах праскови и същото количество захар.Стана превъзходен!Отличен, фин вкус с аромат на масло и плодове! Благодаря за хубавата рецепта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за вниманието и споделените отзиви,Юлия!Винаги ми е много приятно да съм била полезна!С пожелание за хубав уикенд!

      Изтриване
  32. Галетът изглежда изключително красив и вкусен. Благодаря за рецеотата. Следвах я точно, но го направих с праскови. В момента е във фурната. Стискайте ми палци да стане като на снимките :)

    ОтговорИзтриване
  33. Яна,най -много се надявам да ви е допаднал на вкус. А иначе и аз не съм от най-старателните и прецизни кулинарни, но пък на този десерт в небрежния вид му е очарованието. Поздрави и благодаря за комплиментите!

    ОтговорИзтриване
  34. Много ми хареса, благодаря за чудесната рецепта! Ето и моя вариант с мъъънички преправки по мой вкус:https://www.facebook.com/smilingValence/posts/1807734679455510

    ОтговорИзтриване