21 юли 2012 г.

кайсиев сладолед / apricot ice cream




След като вече ви разказах как приготвям домашен нектар за бърза консумация,от който става и чудесен айс нектар, ще споделя както ви обещах и направата на моя първи домашен сладолед.
Рецептата адаптирах от тук .






При всички случаи исках да използвам за целта кайсиевото пюре,което правя почти всеки ден .
Докато се ровех из много различни рецепти определено смятах да има жълтъци в сладоледа,но основната ми дилема бе дали сметаната да е разбита или не.
В този случай се водех от рецептите за сладолед в Златната книга на шоколада,където в нито една ( с изключение на рецептите за семифредо) сметаната не се разбива,а се загрява заедно с млякото.
Но следващия път ще проверя как стоят нещата и по другия начин,за да усетя разликата.






Продукти:

5 жълтъка
захар на вкус
250 мл. прясно мляко
500 мл. течна сладкарска сметана
50 мл. кондензирано мляко / може и без него /
2 п. ванилия

около 700 гр. кайсии
захар






Приготвяне:

Измийте,почистете и нарежете кайсиите на парчета.Посипете ги със захар на вкус и налейте кафена чашка вода.Варете на тих огън,докато омекнат и пасирайте.Оставете настрани да изстиват.




В тенджерка загрейте сметаната,млякото,кондензираното мляко и ванилията.
В купа разбийте жълтъците със захар на светла пяна.
При непрекъснато бъркане добавете към жълтъците на тънка струйка част от горещата млечна смес ,за да ги темперирате.След това налейте сместа на струя обратно в тенджерата и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане,докато крема започне да се сгъстява и оставя следа по опакото на дървена лъжица.
Оттеглете яйчения крем от котлона и го оставете да се охлажда.Към него добавете колкото плодово пюре желаете,аз сложих на око,но приблизително около 300 мл.
Приберете сместа в хладилника докато се охлади напълно,след което я пресипете в дълбока купа,която предварително е добре да е престояла няколко часа във фризера.
Сложете купата със сладоледената смес във фризера като я изкарвате и разбърквате на всеки половин-един час ...или докато ви се занимава.
Преди сервиране оставете купата сладолед да се отпусне и поомекне,защото направо от фризера сладоледа е на камък. :))
С чаша охладен нектар много си подхождат.





А както вече казахме,от двете става много свеж айс нектар





21 коментара:

  1. Чуден!Най-много ми хареса купата за сладоледа!Като свърши топката няма страшно,продължаваш с лъжичката до кората!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошен сладолед си приготвила, Роси, представям си само колко е ароматен! С удоволствие бих си хапнала както него, така и бих пийнала една чаша айс нектар.
    Всичко си ни поднесла много изискано и креативно, поздравления!
    Хулав и спокоен неделен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво поднесен сладолед и страхотна рецепта! Отивам за лъжичка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден! И с много приятен и нежен цвят!
    Прегръдки и хубава неделя мила Роси.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво Роси!
    Представям си, колко ароматен е станал сладоледа!
    Много красиво поднесен!
    Прегръщам те мила и поздрави на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен е, Роси! Не смея да пробвам да направя, защото научат ли у дома, че мога и това - край! няма отърване:)

    ОтговорИзтриване
  7. Как само ти завиждам , Роси, за тези презрели и сочни кайсийки!Припомни ми за старите стъклени шишета/тип бирени/, които съдържаха истински нектар.Сладоледчето няма как да не е приказно!
    Прохладна и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. О, супееер! Страхотно изглежда! И е толкова прохладно! Прекрасна идея, Роси!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси, страхотен сладолед! Нежен на вид, а на вкус съм сигурна, че е божествен! Приятна неделна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Обичам много сладолед, Роси и плодов, ако e с кисела нотка, което иде да кажа, че кайсиевият също ми е по вкус :) Обаче, както споменах и миналият път, нашето дърво изсъхна, а на пазара ни кайсии хубави няма тази година. А това е най-любимият ми плод. Така че само се облизвам като гледам какъв вкусен и ароматен сладолед си имаш, поднесен с вкус и финес!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, представям си какъв хубав вкус има този кайсиев сладолед!
    Страхотен е, пък и поднесен в пъпеш как да го върне човек :)
    Благодаря, вземам си една топка и ще си почивам вече.
    Приятна вечер, прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариета,Снежи,Кате,Траяна,Сабина,Еми,Дани,Ирма,Вили и Пепи,благодаря за вниманието,момичета!За моя радост тази година се насладихме доволно на пресни кайсии,нектар,сладолед и още няколко десерта с тях,които ще ви покажа в следващите публикации.Лятото е истински благодат за плодови десерти,които аз особено много харесвам.

    Успешна седмица пожелавам на всички ви! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ох страхотийка! Много обчиам сладолед, а този така ми намига :))Вземам лъжица и идвам :)))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, много примамливо си сервирала сладоледчето!
    Аз, така и не се престраших, да направя домашен сладолед.
    Дъщеря ми си купи едни формички за сладолед на клечка и ще трябва да опитам...
    Прегръдки и пожелания за успешна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  15. Колко красиво Роси, и вкусноооо, не ми се мисли!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави и късмет през нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Свежо и много лятно предложение! Все по често правя опити за домашен сладолед, ще опитам и твоята рецепта.


    Усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  17. Диди,Данче,Ели и Леви,мерси,дами!
    Хубав ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  18. Muy rico helado luce muy hermoso preciosa presentación,abrazos y saludos.

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасно предложение, Роси - с нетърпение го очаквах :) и въпреки че се връщам да го видя със закъснение - не бях го забравила!! си Все представям вкуса на айс-нектара ти с тоя сладолед :))адски вкусен изглежда и супер ми допада и на мен "съдинката" в която си го поднесла :)!!! За разбиването на сметаната :)) и аз винаги имам същата дилема, та затова редувам - ту бита :), ту течна - но разлика определено има - и в консистенцията на сладоледа, и във вкуса му...

    ОтговорИзтриване
  20. Росита,благодаря ти!

    Мина,трябва и аз да проверя каква е разликата,например с някой шоколадов вариант.
    Радвам се,че ти допада сладоледчето и съдинката му :) .
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване