1 февруари 2013 г.

С орехово реване на гости на Гери




      
Въпреки,че вече съм била гост в няколко блога,което винаги ме е правило много поласкана и щастлива,този път поканата на Гери ме изненада тотално,защото познанството ни с нея е наистина съвсем от скоро.
Когато има при мен коментар от нов ник го проследявам ,за да разбера кой е новият ми гост.
Отвърнах на вниманието й своевременно,още повече,че представяше в блога си рецепта,която си е харесала при мен.
Така се "запознахме" и аз нали знаете колко съм досадна и настоятелна на тема проверка с дума я  посъветвах да я махне за улеснение на коментиращите.
След последвалата кратка кореспонденция явно си допаднахме и на финала Гери ме зарадва с настоящата покана да бъда нейн първи гост,за което най-сърдечно й благодаря!
Какво мога да кажа за Гери - съвсем малко за сега,но надявам се с времето ще науча повече,което няма да е трудно предвид стилистиката на блога й и желанието да споделя с пространството чувства и мисли,които са й актуални.
Знам вече,че е млад,енергичен човек,студент по журналистика с позиция и дар слово,че си озаглавява кулинарните рецепти по най-нестандартния начин,който съм виждала до сега,че кулинарства и снима страхотно!
Мила е,звучи искрено,естествено.....оставям и на вас да навлезете в нейния сват - Мус от краски и мечти  и да изградите своя собствена представа за Гери.
А аз днес съм й приготвила един мил спомен от моето детството,а именно  - реване.





                                  

                                       Орехово реване

Тази рецепта на Берина имам записана от преди няколко години и най-после намерих добър повод да я направя,защото в детството ми реването беше един от малкото поносими за моя вкус соц. десерти и го харесвах много.
По принцип знам,че реването се прави с равни части брашно и грис,за да е пухкаво и пръхкаво.Като започнах да правя сместа видях,че по рецептата на Берина освен тях се слагат и смлени орехи.На снимката на нейното реване орехите не се отличават като при мен,може би са били много фино смлени.
Моите са не като брашно,а като за поръсване на торти и сладкиши.
И въпреки,че сложих едва 60 гр. те личат много добре в структурата на реването.
Затова го нарекох Орехово реване,но ако вие искате класическия вариант пропуснете орехите и сложете само брашно и пшеничен грис,като запазите общото количество сухи съставки. 




 

Продукти:

3 големи яйца
1/2 ч.ч. захар ( ако обичате по-сладко сложете повече)
100 мл. олио ( моето е от гроздови семки)
200 мл. прясно мляко
150 гр. бяло брашно
150 гр. пшеничен грис
60 гр. смлени орехи
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на 1 портокал

за крема:
1 крем Його банан на Др.Йоткер без варене
150 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана

за поръсване: кокосови стърготини + смлени орехи
за сиропиране:4 ч.ч. вода,2 ч.ч. захар,ванилия,лим. сок (аз сиропирах с компот от белени праскови)

 
Приготвяне:

на крема:
Сложете сухата смес от крем Його в купа заедно с прясното мляко и разбийте с тел или миксер.Добавете квасената сметана,разбийте за кратко да се хомогенизира.Напълнете крема в пош и приберете в хладилника да стегне преди декорирането,докато изпечете и сиропирате реването. 

на кексовата смес:
Разбийте яйцата и захарта ,докато набухнат и изсветлеят.
Прибавете млякото и олиото.Смесете сухите съставки и ги добавете към течните,обединете.
Накрая ароматизирайте с портокаловата кора и ванилията.
Застелете тавичка с хартия за печене или напръскайте със спрей.
Изсипете сместа и заравнете.
Изпечете в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор до суха клечка.
Преди печенето трябва да сте сварили захарния сироп и той да е охладен напълно.
Аз ползвах за сиропиране сока от два компота от белени праскови в лек сироп.
Горещият сладкиш се залива със студения сироп и се оставя да попие така,както е в тавичката.
Като се охлади се поръсва със смес от смлени орехи и кокос,нарязва се на квадрати и всяка порция се гарнира с розичка от крема.
Ако и вие сте ползвали компот за сиропиране можете да гарнирате освен с крем и с отцедените плодове.



38 коментара:

  1. Завижд, завижд... ти пък все си първи гост, Роси :)) Ама пък си много приятен и позитивен гост, как да не му е приятно на човек да си първи :) или въобще гост.
    Страхотно реване! Никога не съм правила с ядки, а последните години и реване не съм правила.
    Ще знам къде да търся, ако ми потрябва.
    Поздрави и за теб и за Гери (сега ще видя нейното местенце)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами какво да направя,Пепи,обичат ме хората :) ?!
      Благодаря ти,мила!
      Приятни почивни дни ти пожелавам ! :)

      Изтриване
  2. Роси, Роси... не знам вече къде и как да изкажа благодарности към теб. Беше ми изключително приятно гостуването ти. А как ухае блогът ми от твоето реване - чудно.
    Сърдечни поздрави и успех с днешните приготовления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, удоволствието е споделено!
      Радвам се,че открих още едно уютно местенце при теб,което ще посещавам,защото ми е много интересно!
      А и младите кулинари трябва да се поощряват,за да дават пример и да има повече като теб !
      Пожелавам ти успешна сесия и много позитивни почивни дни!Прегръдка от мен! :)

      Изтриване
  3. Много добре изглежда.Далеч по-хубаво от класическото реване.Прекрасно предложение,Роси.

    ОтговорИзтриване
  4. Честито гостуване, Роси! Реването е страхотно!
    Поздрави за теб и Гери! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, добре си го измислила, мила, реване с орехи е успешна комбинация! Предусещам вкуса и се опитвам да не мисля за сладко, но е сладкиша ти е неустоим! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз обичам соц. десерта -реване :) ! С орехи сигурно е чудесен !
    Харесвам Гери и блога и ! Поздрави за двечките с пожелание за хубави събота и неделя :) !

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен десерт си избрала, Роси! Не съм срещала комбинацията с орехи, но със сигурност е добро съчетание! :) Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Поздрави за теб и Гери!!!
    Насладата от реването остава за нас- вашите читатели.
    Хубава празнична вечер!
    Наздраве!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен десерт, а сега тичам да видя чий е блогът. Честито ти гостувнае, Роси!
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, това реване го виждам за пръв път и вече няма да ми излезе от мислите! Страхотна презентация чрез красиви снимки! Поздравявам те за гостуването, а блога на Гери и аз съвсем скоро го посетих на рецептата "Може и по-добре" и ми направи силно впечатление, колко непринудена и естествена е авторката! Поздравявам ви и двете!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно реване! Обожавам го от детските години, когато беше дори леко тестяно и много силно сиропирано. Не помня дали имаше вкус на грис. Сега и аз прибягвам до такава рецепта и от време на време се наслаждаваме на соц. вкуса на реването.
    Поздравления за вкусния десерт!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито първо гостуване за 2013,Роси!И много хубава рецепта си избрала!Пожелавам успех и на двете!

    ОтговорИзтриване
  13. Много хубаво, много! не съм виждала реване от дете, много хубаво го правеха в сладкарницата до нас, леле-мале! Много приятна домакиня си имаш, допада ми!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен десерт си избрала, Роси! Сладък, сочен и вкусен. А на Гери, пожелавам много кулинарни вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, струва ми се, че твоето реване ще ми стане любимо сред сиропираните десерти...Много, много приятно ме изненада! С тези орехи, с това кремче...

    ОтговорИзтриване
  16. Роси, изкуши ме с това реване! Този десерт нещо не го уважавам, защото не си падам по десерти без някоя заигравка за хрупане, но така с орехчетата мисля, че много ще ми хареса.
    Блестящо гостуване при Гери!

    Прегръдки! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Ха, това е едно от малкото реванета, което ми допада. По принцип реването не е мой десерт още от малка, за радост на сестра ми, но твоята рецепта с тези орехи определено внася съвсем друга нотка, че пък и с крем даже... :)

    Роси, желая ти усмихната събота и още много гостувания :)

    ОтговорИзтриване
  18. Подкрепям напълно казаното от Ина, Роси! И aз не обичам реване, но за разлика от мен съпругът ми го обожава :) С тези орехи в сладкиша бих се престрашила и аз да го опитам :D

    Прегръдки с пожелание за хубав уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  19. И при Герганчето казах и сега и при теб, че това реване е направо мечта, Роси!
    Ама ти си си изкуситгелка, все нещо вкусничко и примамващо ще покажеш.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесно е реване,Роси!Поздравявам и домакинята и достойната първа гостенка,прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей!
    Тук е много приятно!
    Реването ми е любим десерт от дете, а с орехи предполагам ще е много вкусно.Ще си го приготвя скоро!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Роси, много интересно предложение за реване ни даваш, с много изкушаващи снимки. Непременно ще го приготвя, обожавам ореховия вкус на сладкишите!
    Гостуването ти както винаги е блестящо, поздравления!
    Спокойна съботна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  23. Заради орехите, ще кажа че ми харесва, иначе мога спокойно да мина без реване, отядох си в деЦката;) Но има ли орехчета съм първа!!!
    Чудесно гостуване , Роси! Хубава недлея!

    ОтговорИзтриване
  24. Ауууу убийствено реване, непременно ще пробвам.
    Поздрави, страхотно гостуване. Отивам да разгледам и блога на Гери :)
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Роси,чудесно си се представила!
    Реване не съм правила от много време.Идеята за орехите много ми допадна!
    Чудесно парченце и хубави снимки,а чинийката ми легна на сърце веднага. :)
    Поздравявам ви и двете и отивам при Гери.
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  26. На всички ви благодаря за поздравленията и вниманието към мен и любезната ми домакиня в лицето на Гери!
    Пожелавам ви една спокойна и релаксираща неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Роси, как няма да си първи гост, като си толкова мила, сърдечна и такъв невероятен кулинар. Мога само да си представя, колко е вкусно това реване. Преглъщам даже вече, а снимките са така неустоими, че пак се замислих, защо се бавят с пускането в употреба на телепортацията. ;) Ами на нас ни е много необходима, пък... ;)
    Искам също да ти благодаря, че ни запозна с Гери. Посетих блога и´ и съм очарована. Комплименти за младата Дама, много ми допадна и ме спечели веднага. :)

    Прегръдки и за двете ви, и една прекрасна неделна вечер от мен & Co

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи,Вени!Радвам се,че се запозна с още една дама от нашето блогърско семейство и ти допадна!
      Както и че така похвали десерта ми!
      Много приятна неделна вечер и на теб и семейството! :)

      Изтриване
  28. Роси, така ме изкуши с това прекрасно изглеждащо орехово чудо, че само след минути прерових шкафа със сухи продукти, за да си направя нещо с орехчета.
    Записвам си рецептичката.
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Никога не съм правила реване!Пропуск!Предложението е много добро, с ядки и кремче!
    Отлично представяне като гост, както винаги!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Мони и Соня,много ви благодаря!Надявам се да се хареса и на вас рецептата!
    Сърдечен поздрав с пожелание за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Роси, реването винаги е било един от любимите "едно-времешни" десерти, а ти с тези орехи току що го направи безобразно вкусно просто! Прекрасен избор на десерт, а покрай размаха ти и добрия ти усет към новите ароматни и вкусни места открихме още една интригуваща дама. Чудесен избор за първи гост е направила тя, а ти си надминала себе си по изкусителност, засрами се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Засрамвам се веднага ! :))
      Благодаря ти,миличка,много се радвам,когато откраднеш минутка от свободното си време за мен!Прегръдка!

      Изтриване
  32. Роси, хубаво ме подсети, че и тук е редно да благодаря. Благодаря на всички за милите думи към мен. За мен наистина беше удоволствие да си имам гост като Роси, а всички ваши топли думи ме направиха още по-радостна.
    Желая всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване