Продукти:
източник на рецептата
3 малки яйца
100 гр. краве масло
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
300 гр. брашно
150 гр. едро настъргано сирене
2 с.л. олио
по желание - 2 с.л. наситнен магданоз и подправки
за поръсване : сусам и ленено семе ( или други семена )
Приготвяне:
Правоъгълна форма за кекс намажете с масло и набрашнете,или напръскайте със спрей за печене, или покрийте с пекарска хартия.
Смесете киселото мляко и содата ,разбъркайте ги и оставете да шупне.
Разбийте мекото масло и яйцата,като ги добавяте едно след друго и разбивате след всяко.
Прибавете киселото мляко и отново разбийте сместа.
Добавете едро настърганото сирене ( нека е по-сухо,да не е воднисто ),предварително размесено в брашното, и някакви подправки по ваш вкус.
Аз добавих малко наситнен магданоз,за по-приятна шарка на кекса.
Разбъркайте сместа с лъжица.Ще бъде много гъста.
Добавете 1-2 с.л. олио ( по принцип може и без олиото) и хомогенизирайте,то ще даде допълнителна сочност на печивото.
Изсипете и заравнете сместа във формата.
Изпечете соления кекс в предварително загрята на 175 гр. фурна до суха клечка.
Оставете кейка да отпочине върху решетка така както е във формата за 5 минути.
После го извадете от нея и отново го поставете на решетката до пълното му охлаждане.
Едва тогава нарежете на филийки и сервирайте.
С онова в купичката леко намазано парченце не бих отказала! Прекрасно мекичко изглежда! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИ мекичко, и сочно, и чудно предложение за солен кейк... Роси, отмъквам две парченца за споделена утрешна закуска. :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти лека вечер, Росинце! :)
П. П. Май пак си се ровила в Старата книга. ;)
За мен с парче сирене, моля :) Нищо, че е с магданоз :)
ОтговорИзтриванеМного пухкав изглежда - трудно постигам това при солените кексове, хвалА на теб!
Лека нощ и хубаво утре, мила Роси!
Роси, това задължително ще го приготвя на мъжо. И без това обича повече соленко, мисля че ще му пасне идеално на вкуса.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Сочен и страхотен! Изглежда много вкусен, Роси!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубав четвъртък!
Тук съм на закуска!:) Нали сте ме предвидили и мен:))) Страхотен е, Роси! Поздрави мила!
ОтговорИзтриванеАх, Роси уцели ме право в сърцето с този кекс! Сочен, ароматен, с влажна текстура! Чудесен е!
ОтговорИзтриванеС айрянче добре би ми се вързало,Роси....
ОтговорИзтриванеИдеален е! Нали е соленко! Много слънчев и цветен!
ОтговорИзтриванеИ аз с айрянче бих си го хапнала! :)
Поздрави и приятна вечер, Роси!
Аз ще си взема и утре за закуска ще му се насладя! Прекрасен - много свеж и несъмнено вкусен. Прегръдка, Роси! :)
ОтговорИзтриванеНеустоимо предложение, Роси - майсторка си на печивата,
ОтговорИзтриванемного ми допада тази идея, а снимките са невероятни...
Сърдечни поздрави и хубаво утре!
Много е вкусен Роси, зная! Правила съм го няколко пъти, но с зехтин-олио, вместо краве масло. Даже и на Александра се харесва много, изяжда си цяла филийка. Само не бях се сетила да сложа магданоз за свежест :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много обичам солени кексове, но все не ми се получават - все са ми едни по-сбити, нищо, че се надуват заради набухвателя... Но този кейк, изглежда пухкав и е чудесна закуска за заети хора!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила Роси!
Роси, чуден солен кекс! Идеален е за хапване по всяко време на деня. Напоследък и мен ме е обзела такава вълна.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Роси, чудесен е, грабвам си едно парченце. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Роси! Изглежда превъзходно и знам колко е вкусен - подобен правя, но с прясно мляко, пресен лук, маслинки и смес от какви ли не свежи зелении. За мен новото тук е поръската със семена - ами не съм се сещала да му ръсна нещо до сега. Другият път по твоя идея ще е и то скоро, че си е точно пролетен този кекс :)
ОтговорИзтриванеЧестита баба Марта! :) Здрави весели и засмени!
Благодаря на всички за милите думи!
ОтговорИзтриванеВ интерес на истината за първи път ми се получава толкова пухкав солен кекс,с една дума-много сполучлив.Старите книги нямат грешка.
Поздрави и хубава нова седмица на всички!
Изпуснато е брашното в приготвянето. Иначе баба правеше едно време и го наричаше шупла :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,че ми обърнахте внимание,сега ще коригирам пропуска!
ИзтриванеСпазих точно рецептата, стана вкусен, но при мен не се получи така пухкав. Бихте ли дала повече подробности за печенето.
ОтговорИзтриванеМарго,най-важното е да използвате качествено сирене и да е по-сухо като консистенция,защото при печенето ще пусне вода и ще направи кекса глетав.Солените кексове са капризни,хубаво е да се пекат по-продължително,ако трябва покрийте с фолио,за да не прегаря.Проверявайте с клечица и когато излезе суха,значи е готов.Предварително размесете настърганото сирене в брашното и тогава го добавете в сместа,така то ще се разпредели равномерно,а няма да остане на топка.Поздрави!
Изтриванемного са вкусни ;) сега ги направих и под формата на мъфини :)
ОтговорИзтриванеРадвам се,че са ви харесали,Меги,отлична идея за мъфинки,поздравления!
Изтриванеполучиха се двадесет и няколко и в къщи страшно ги харесаха :) и тъй като на половината мъфинчета забравих да поръся маково семе отгоре както направих с останалата ,която бе поръсена някак си моите хора харесаха повече с маковото семе защото се изядоха вече :)))) а като подправки в сместа сложих черен пипер,чубрица,босилек :)
ИзтриванеМного ми допадна рецептата. Така представена дали търпи колбас- филе, кренвирш, шунка? Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеИ поздравления за разкошния блог. Имате страхотни и сполучливи рецепти! Продължавайте все така!
Поздрави! Деси
Деси,благодаря за комплиментите и високата оценка, чувствайте се винаги добре дошла тук!
ИзтриванеМоже да добавите нарязан на кубчета колбас,размесете ги в брашното заедно със сиренето и така ги добавете в сместа.
Поздрави!