В предходната публикация за обикновения козунак споменах,че съм направила единия с плънка от ябълки и банан.
Идеята ми бе да разнообразя с плънка с по-осезаеми парченца плод,а не както е обичайно - някакъв конфитюр.
Ако на вас ви допадат ароматите,но не искате едри плодчета в козунака,
просто варете по-дълго ябъките и банана ,докато омекнат добре,може да ги намачкате с вилица на гъсто пюре .
Продукти:
за козуначеното тесто:
3 яйца размер L + 1 белтък ( жълтъка + 1 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. топено масло
30 мл. олио
140 гр. захар *
20 гр. прясна мая Юва
620 гр. брашно **
1 капсула течна ванилия
настъргана портокалова кора
за плънката:
2 ябълки
1 банан
20 гр. масло
5-6 с.л. кафява захар Демерара ( може и бяла)
1 ч.л. канела
* козунаците не са много сладки,може да добавите малко течен или друг алтернативен подсладител,или да увеличите захарта с още 20-30 гр. максимум.
** на мен ми пое толкова брашно,количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване,следи се консистенцията на тестото
Приготвяне:
на плънката:
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парченца.
Сотирайте ги в маслото заедно със захарта и канелата,колкото леко да омекнат.Не добавяйте вода,те ще си пуснат сок.
Пълнежът не трябва да е рядък,ако се отдели повече сок от ябълките го отцедете или редуцирайте,или сгъстете с лъжичка нишесте.
Нарежете обеления банан на кубчета и разбъркате с готовите ябълки.
на тестото:
Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Разбийте яйцата,белтъка и захарта с вилица,докато тя се поразтопи.
Смесете в контейнера на машината млякото с маята,яйцата и захарта.
Добавете ванилията и кората от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси и добавяйте постепенно пресято брашно,докато се образува стегната топка и спре да маже под бъркалките.
Тогава започнете да добавяте на порции,малко по малко, от мазнината.
Месенето продължава,докато се поеме всичката мазнина.
Ако тестото се е отпуснало прекалено може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви.
След края на цикъла месене рестартирайте програмата и пуснете още един цикъл.
Оставете тестото да втаса до удвояване на обема.
Оформяйте с намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на 2 части за два козунака.
Първата част разделете на две топки.
Всяка разплескайте и раздърпайте с пръсти на приблизителен правоъгълник,не е нужно да точите с точилката.
Сложете по дължина плънка,завийте на руло и осучете внимателно фитила.
Втората топка оформете по същия начин.
Сложете двата фитила един до друг успоредно и ги преплетете много внимателно.
Прехвърлете в намаслена и набрашнена форма,или я застелете с хартия за печене,или я напръскайте със спрей за печене.
Втората част можете да оформите по същия начин,или пък на руло като това тук (разстилате тестото,разпределяте плънка и навивате на руло).
Дори на руло е по-удачно за тази плънка,защото парченцата плод са по-едри и при усукването на фитилите пробиват тестото.
Оставете козунаците да втасат на топло до удвояване на обема -аз загрявам фурната до 40 гр.,изключвам я и ги поставям вътре като преди това ги покривам с намазнено прозрачно фолио,за да не съхнат.
Когато втасат ги намажете с жълтъка,смесен с олиото, и поръсете обилно с кристална захар,или сусам,мак,бадеми.
Изпечете ги на 170 гр. долен реотан с вентилатор до суха клечка.
Охладете формите на решетка за 5 минути:
След това внимателно освободете козунаците от формичките ( за да не се спарват в тях ) и отново ги поставете на решетка до пълно охлаждане.
Плънката от ябълки и банан е много дори и за два козунака.
Това,което ви остане можете да смесите с портокалово-лимоновото сладко и става нещо върховно за гарниране на всяка филийка или къшей козунак.
Този вкус ще да е божествен, Роси!!! представям си само аромата у вас, докато си пекла тези сладки изкушения...
ОтговорИзтриванеПрекрасен нов ден ти желая утре, мила :)
Права си,Мина,знаеш ,че аромата на банан,ябълка и канела е страхотен тандем,а с козуначения аромат стават още по-голям.Прекрасен да бъде и за теб,скъпа,благодаря ти! :)
ИзтриванеХайде започна се при теб! Фабриката за козунаци набира скорост! А този козунак е великолепен, Роси! Поздрави и чакам още:))
ОтговорИзтриванеА уж се заричах да не правя като миналата година,а? :) Благодаря ти,Нели!Поздрави и лека нощ! :)
ИзтриванеКомплименти ,Роси за поредния много вкусен и красив козунак ! Решила съм ,ако утре вали ( а казват да ) ще правя обикновенния ,НЕобикновен козунак !Стискай палци ,щото аз ще меся , дърпам и късам на ръка :) !
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден ! Прегръдка !
Благодаря за доверието,Ванюшка!Стискам и се надявам да останете доволни с Роби!Имай предвид,че козунакът не е много сладък,може да сложиш още 20-30 грама захар,но не рискувай с повече,за да не се блокира втасването.Меси прдължително,Ив,и ще се получат нещата обезателно!Прегръдка и от мен! :)
ИзтриванеПак ще ни побъркаш с козунаци, този ще ми е любим, комбинацията е велика! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеВеликолепен е, Роси! Сигурна съм, че с добавката на плодове е станал сочен и ароматен. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация Роси ! С тези плодчета и аромати….добре е че само си го гледкам от монитора…щото ако е пред мен….. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и от мен за чудесното козуначе:)
Добре започваш Роси!Да ни подготвиш за Великден навреме, та да не се лутаме тогава коя рецепта да изберем!Чудесен козунак - с различна плънка,вкусен и ароматен.С нетърпение очаквам и другите ти козуначени предложения!Лека седмица!
ОтговорИзтриванеНай ми харесва отчупеното парче, ха и като се замисля ние у дома ядем козунаците топли и ги чупим... Чудесна ароматна плънка!
ОтговорИзтриванеЗа ябълките имах тази идея, може би защоот ги обожавам по този начин, но се чудех банана как го прибавяш..Е сега вече е ясно.
Благодаря Роси, че сподели!
Страшна си, Роси!Как ги подхвана, все нови предложения!А лимоновото сладко...то ме изкушава най-много, но още не съм го направила, май поне това ще пробвам!поздрав и чакам следващото козуначено вдъхновение !
ОтговорИзтриванеКак да не ги прави човек твоите рецепти! Прекрсен е и този!
ОтговорИзтриванеАко някога направя козунак отново, ще бъде от твоите рецепти, със сметаната. И с плънка, толкова сочна изглежда тази!
ОтговорИзтриванеОтново чудесен, Роси! Да ти призная, не обичам да режа козунаците, все ги начупваме. Някак си - по-големички са от филия козунак.
И пак със сладкото....
Излизам навън, да си разхладя главата, че с тия изкушения тук няма да усетя почивката :)
Хубав следобед на теб, другарче мило!
Страхотен е и и със сигурност много ароматен, то само по снимките си личи. Поздравления и спорен ден.
ОтговорИзтриванеПревъзходен козунак!И много ми харесва, че дозата е за хлебопекарна, защото и аз там си меся козунаците.
ОтговорИзтриванеВсякакви видове съм правила, но с ябълки и банан не. Това ще е новият асортимент тази година. Благодаря, Роси.
Хубава вечер.
И този ми харесва, Роси, както и предходния :) Никога не съм опитвала с такава плънка и ще се възползвам от идеята. Благодаря ти!!! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеНа всички благодаря за одобрението и подкрепата,страхотни сте!
ОтговорИзтриванеДа си призная и аз предпочитам да чупя козунака,но когато е подобна плънката сякаш ми е по-добре да го нарежа,че иначе ще изпадат ябълките.Бе то козунак да има,море и без ръце ще го изядем,хехе.
Хубава вечер на всички и сърдечен поздрав!
Ами у вас има, ама у нас кой да направи?!
ИзтриванеБети,ти какви торти,на един козунак ли ще се дадеш,хич и не го помислям. :)
ИзтриванеСега вече знам, че до Великден ще засучеш всички възможни козунаци, но така рискуваш да се подведа по хубавите ти снимки и описание и да си вдигна летвата на недостъпно място и какво стана с плановете ми да не се проваля????;))
ОтговорИзтриванеДавай, Роска, ама може ли да минем без машина, че нямам такова чудо?И ако да, колко горе долу се меси за добър резултат?
Марта,веднъж като му хванеш цаката летвата сама ще си я местиш,така че веднъж започни и работите ще потръгнат,ние ще помагаме.Я колко народ какви ли не козунаци прави,никой не се е родил научен,така че казахме вече-започваме ги дружно с теб и няма мърдане,докато не станат,мила.
ИзтриванеАз на ръка никога нищо не съм месила,Марте.Като си купих машината и тогава започнах с нея.
Козунаци се правят на ръка и то много,но козуначеното тесто си иска месене,защото без него няма да се изгради глутеновия скелет.Та значи,продължителното месене е един от основните фактори,които дори и аз,която вече много се изпалачорих,не пренебрегвам.Машината ми меси поне 30 мин.Смятай на ръка колко трябва....идея нямам даже.
Но от Вени се научих да замесвам теста за малки питки,пици,хлебчета с миксера,с бъркалките за тесто и ми е много по-бързо и лесно .Но козунак не съм месила още с него.Ако е малка доза,примерно с 500 гр. брашно мисля,че ще стане,ама дали ще издържи миксера ми,че горкия е на 17 години,не знам.
Все пак много дами месят с такива миксери,които имат стойка и са мощни,с тях става бижу.Твоят не знам от кои е,но поне можеш да започнеш с него,а после,ако му дойде зор да продължиш на ръка.
Ето тук Вени подробно е описала как се прави козуначено тесто с миксер,можеш направо и с нейната рецепта да стартираш :http://www.facebook.com/media/set/?set=a.349563015151085.83176.100002921683569&type=1
Още една интересна комбинация!
ОтговорИзтриванеНевероятно сочен и ароматен!
Прегръдки!
Благодаря ти,Ина,прегръдка и от мен! :)
ИзтриванеЕйй Роси наближи ли Великден нямаш милост и миналата година помня твоите красиви и вкусни козунаци, пък аз нищо читаво още не съм измайсторила :) А тук в Прага сега на първи те празнуват Великден а аз още не съм заредена с празнично настроение :) Този козунак с ябълка и банан звучи страшно вкусно!
ОтговорИзтриванеЩе си гледам из блоговете и ще преглъщам :)
Прегръдки :)
Евка,там сигурно продават страхотни козунаци,та и да не направиш пак ще си хапнете.
ИзтриванеПоздрави на моите любими малки приятелки! :)
Роси, Роси, пръскаш зараза из нета с тез кузунаци, а тази плънка е неустоима, ароматът се носи и насам, а преглъщам ли, преглъщам, както не съм обядвала.....ще идвам към теб, вижда се!
ОтговорИзтриванеИдвай Игличе,тъкмо да видиш как са напъпили малините :) .Хубав петък ти пожелавам! :)
ИзтриванеЗапочна се....Като знам миналата година какво чудо беше-то не бяха със сметана,без сметана....Давай,Роси,че чакащите сме доста.Ще се прави от твоите рецепти,но да видм кога?
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер ти желая!