28 март 2013 г.

кюфтенца от кайма с лапад (или спанак)




  

  
 Веднага  харесах тези кюфтета,когато ги представи Ивана,а след нея Милена и Ина допълнително допринесоха да не ги отлагам дълго.
Благодаря и на трите за  тази чудесна рецепта!








Продукти:

1 яйце
500 гр. кайма смес
2 филийки хляб без кората
2 шепи нарязан лапад ( може спанак или коприва )
1 стрък пресен лук -нарязан
1 стрък пресен чесън - нарязан
1 фино настърган морков
сол,червен и черен пипер,кориандър,магданоз,джоджен

брашно за овалване
олио за пържене







Приготвяне:

Накиснете хляба в малко вода и го отцедете.
Прибавете го към останалите съставки и омесете добре каймата.
В плитка тавичка сложете на дъното равномерно тънък пласт брашно.
Оформяйте малки кюфтенца и ги подредете в тавичката върху брашното.
Когато са готови всички, разтръскайте напред назад тавичката да се отъркалят кюфтета в брашното.





Изпържете ги в загрята мазнина, в дълбок съд на умерен огън.
Отцедете ги на салфетка.





             Можете да ги поднесете с млечен или доматен сос.






22 коментара:

  1. И аз съм си ги харесала тези кюфтенца :) и сега след тази съблазнителна презентация, която си им спретнала, съвсем няма да ги отлагам...
    Прекрасен следобед ти желая, мила!!! И поздрави и целувки на девойката :)

    ОтговорИзтриване
  2. Колко вариации търпят тези кюфтенца :)! Ще ги направя и с твоите подправки !
    Много са вкусни !
    Хубав следобяд ,Роси ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, чакам пресен лапад и непременно ще си направя. Мислех само зелени да са, но това е по добра идея. Чудни са, Роси, много апетитни :) пък и пържени.

    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се нареждам в списъка с правещите :) Правила съм само с моркови - стават невероятно сочни и вкусни. Ще опитам и твоето предложение, Роси.
    Прегръдки с пожелание за хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо,Роси,при вас пролетта вече е дошла!Тази рецепта съм пропуснала, но минава в листата на чакащите!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, миналата пролет доста такива (подобни де) кюфтенца със зелении изядохме, супер са! Само че ги пека на фурната, не ги пържа. Много добре стават и със смляно пилешко :) Сега, покрай теб ми се доядоха пържени кюфтета...

    ОтговорИзтриване
  7. Чудни, на една хапка са, Роси! Много ми харесва идеята за добавка на зеленко в тях. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно ястие, а и презентацията му на тревата си я бива, прави го още по-привлекателно и събужда надежда за връщането на слънцето и пролетта!

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубави снимки, Роси! Опитах ги вече и знам, че са много вкусни! И при теб, както и при Ивана, срещам интересни подправки. И с други зеленийки, като при Ина, съм ги запланувала. Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитни кюфтенца, Роси! Набелязала съм си ги и при възможност ще ги направя. В комбинация с печените картофи с лимоновата кора ще са разкош. Искам да ти благодаря за идеята за картофките. Станаха страхотни! :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Май това се превръща в хит, със сигурност са много вкусни. А твоите, Роси, изглеждат чудесно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Дами,много ви благодаря за отделеното време и ласкави коментари!
    Наистина рецептата спечели много почитатели и има защо.
    Разбира се,който не е фен на пърженото може да ги изпече на фурна,просто у нас кюфтетата не се приемат с охота,когато са на фурна.Ние дори ги предпочитаме изстинали и никак не стават мазни.
    С пожелание за хубав петък на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много са вкусни Роси ! Бих ги изпържила , мисля че ще са по вкусни от печените :)Един ден ще забравим за холестерола:)
    Хубав и слънчев ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотни са станали! Ще се правят, няма как:)

    ОтговорИзтриване
  15. Много красиво си ги поднесла, Роси!
    Страшно са апетитни!
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  16. Винаги като намина при теб, има нещо интересно! В първия момент се изненадвам от съставките, после ми става любопитно. Е няма как ще пробвам!
    Картофите с лимоновата кора ги направих, станаха страхотни!

    ОтговорИзтриване
  17. Голяма вкусотиика, Роска, с млечен сос ще са още по апетитни :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, браво - направи ги и изглеждат невероятно апетитни, каквито и са! :)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Ех, че симпатични кюфтенца! И актуални при това, с този лапад вътре. Имам една мноого голяма торба от него в хладилника, та освен да пробвам утре - тъкмо идеално ще се вържат с на Нели кашата :) Благодаря за рецептата, Роси! Снимките са прекрасни пак! И какво слънце ги е огряло - къде го намери бе, мила? Аз от седмица съм зарита със сняг :( и ме тресе такъв студ, че не смея от вчера и през прозореца да погледна.
    Прегръдки за теб с пожелание за прекрасна, съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви за вниманието на всички!
    Наталия,много се радвам,че са ви харесали картофите!
    Ирма,къде го този сняг?Гледай какво слънце е изпекло....да не си се качила на връх планината :)) .

    Поздрави на всички кулинарни другарчета и хубав месец да посрещнете! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Браво, много ми допадат, даже ми се дояде :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко му е да направиш едни и ти,Инче!Поздрави! :)

      Изтриване